/ Дарик Добрич
Вместо 3.13 лева се предлагат 3.35 лева
Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа доклад за по-високи цени на питейната вода в 27 населени места в страната от 1 януари 2019 г. Причина за поскъпването е вдигането на цените на електроенергията и на горивата, обясни за Дарик главният инженер на „ВиК“ Добрич Павел Павлов. Поради повишаването на разходите за компаниите, от КЕВР преценяват, че се вдига прага на социална поносимост и на цената на водата, а от водните дружества не могат да откажат по-приемлива за тях стойност на услугите, поясни още Павлов.

Водата поскъпва от 1 януари в редица градове - вижте къде и с колко

 
Предложените нови цени ще бъдат подложени на обществено обсъждане на 17 декември в столицата, след което ще се реши точно колко да бъдат новите цени във всички населени места.
 
За Добрич предложението е водата да се вдигне до 3.35 лева. Сегашната цена с всички компоненти (вкл. канализация и пречистване) е 3.13 лева, каза Павлов.
 
С 12 стотинки се иска да се повиши цената на водата във Варна - от 2.97 лв. до 3.09 лв. Според експертните изчисления в столицата водата ще поскъпне с 13 стотинки.
 
В Шумен скокът на цената на водата е 11 стотинки - от 3.29 лв. до 3.40 лв. Във Враца - с близо 14 стотинки на кубик, от 3.03 лв. до 3.17 лв. От догодина бургазлии може да плащат вместо 2.72 лв. - 3 лева.

Само в Кърджали се очаква поевтиняване на водата, защото водното дружество там не е изпълнило изискванията за инвестиции в района.