Българите в Украйна искат свое представителство в парламента и общинските съвети
Българите в Украйна искат свое представителство в парламента и общинските съвети / Дарик Добрич

Българите в Украйна искат свое представителство в парламента и общинските съвети. Това съобщи колегата журналист Диана Райнова, която беше част от добричката делегация, посетила украинския град Измаил по повод 3 март.

„Ще настояваме представители на организациите на бесарабските българи да бъдат включени в комисиите по преброяването на населението, което ще се проведе в Украйна през следващата година, както и да имаме анкетьори” – съобщи в Измаил на националния празник на България Мария Корчагина, председател на асоциацията на семейства на бесарабски българи „Роднини”.

„Освен това, предвиждаме масови посещения в училищата, за да разберем какви се чувстват учениците и, ако е нужно, да поведем кампания за българските им корени” – каза още тя. „Организирахме се здраво като общност и имаме депутат в сегашната рада – председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе. Искаме обаче повече наши представители, освен в парламента, и в областните и градските съвети, за което ще работим усилено” – добави Корчагина.

Организациите на бесарабските българи, които в Измаил са пет, възнамеряват тази година за първи път да изнесат големия празник за Деня на бесарабските българи – 29 октомври, на градския стадион. На този ден по традиция сеорганизира концерт, в който се включват самодейни състави от селата в района.

На 3 март делегацията от Добрич постави за 13-и пореден път венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Измаил. Тази традицията е създадена от бизнесмена Михаил Стоев. „Той ни откри преди толкова години и е неотлъчно с нас – в радости и при проблеми. Михаил Стоев гради не само църкви в нашата Бесарабия, но и създава духовни мостове, които удържат на времето” – заяви на офицалното тържество за националния празник на България председателят на българската община „Света София” Николай Иванов.

В политехническия лицей на Измаил се проведе за първи път научна конференция на тема „Бесарабските българи-опълченци”. В училището беше открито и специално табло за Христо Ботев, който е бил учител в Духовната семинария в града, която се е помещавала в същата сграда, през периода 1869-1871 г.