Д-р Венцислав Грозев и д-р Галя Василева - председател на РЛК-Добрич
Д-р Венцислав Грозев и д-р Галя Василева - председател на РЛК-Добрич / Дарик Добрич
В бюджета на българското здравеопазване през следващата година ще се влеят 407 милиона лева повече. "Това се случва за първи път от 10 години насам и  то не без настояването на Българския лекарски съюз”, заяви в Добрич председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.

При преговорите с НЗОК за новия рамков договор за първичната извънболнична помощ, т.е. за общопрактикуващите лекари, са планирани 14 милиона лева, а за специализирана извънболнична помощ – 10 млн.лв. 150 млн.лв. повече влизат в системата на болничната помощ.

От лекарския съюз настояват от бюджета за извънболничната помощ да се заделят повече средства за профилактика, за детското и майчино здравеопазване. Д-р Грозев посочи още, че трябва да се вдигнат цените на клиничните пътеки, които не са пипани от 2006 година насам.

Те могат да бъдат завишени средно с 8-9%, но ще се обърне най-вече внимание на крайно недофинансираните пътеки – тези в педиатрията, хирургията, ендокринологията, пулмологията. Това са специалностите, където има отявлен недостиг на средства и там болниците изпитват неимоверни затруднения.

Д-р Венцислав Грозев: НЗОК е в недоимък заради порочни практики

"Недостигът на лекари в здравните заведения в момента е огромен", алармира д-р Грозев. Най-потърпевши са специалностите патолого-анатомия, акушерство и гинекология, педиатрия, анестезиология, имунология, алергология.

Още по-голям е проблемът с медицинските сестри. По думите на д-р Грозев, съотношението лекари – сестри  до преди 6-7 години е било 1 към 2,5, а в момента е 1 към 0,9.

400-450 свидетелства на лекари за напускане на страната ежегодно се подписват в БЛС, каза още д-р Венцислав Грозев. Средната възраст в лекарското съсловие в момента е 55-56 години.

„Случват се и положителни неща за младите лекари  - насищане с апаратура, промени при специализациите, но основното – финансовата мотивация, отсъства”, подчерта председателят на БЛС.

Д-р Грозев бе на посещение днес в ДКЦ – 2 в Добрич. Той съобщи, че е започнал обиколка в страната, за да чуе проблемите по места.