БЧК организира акция за безвъзмездно кръводаряване на 23, 24 и 25 април

/ ThinkStock/Getty Images
Кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване инициират Българският Червен кръст и Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ Добрич. Акцията ще се проведе в Отделението в дните преди християнския празник Великден -  на 23, 24 и 25 април от 08.00 до 12.00 часа.
 
От Областния съвет на БЧК приканват граждани, които са в добро здраве, на възраст от 18 до 65 години, да дарят кръв и да спасят човешки живот. Всеки донор ще получи възстановителен пакет от кръвния център и подарък от Българския Червен кръст Добрич
 
Ето още от призива на БЧК:

"Даряването на кръв е доброволно и безвъзмездно! Кръвта, която сте дарили, може да бъде използвана за преливане в случай на кръвоизлив, катастрофа или хирургически интервенции. Тя може да бъде използвана и за лечение на деца и възрастни с различни заболявания. От дарената кръв се произвеждат и лекарства. Над двеста болести и хиляди пациенти у нас годишно се лекуват с медикаменти на базата на кръв.

Кръводаряването не вреди!

Даряването на кръв е безопасна манипулация, използват се само стерилни консумативи за еднократна употреба.

Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество кръв от 450 мл. Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено за 3 - 4 седмици. Възприето е в Националната система, че всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв, мъжете до 4 пъти годишно, а жените до 3.

Даряването на кръв отнема по-малко от час. В това време влизат всички процедури: попълването на документите; изследването на хемоглобина и определянето на Вашата кръвна група; разговор с лекар  и отдиха след това.

Всеки кръводарител има право на два дни платен отпуск, съгласно Кодекса на труда - в деня на кръводаряване и на следващия ден."