Атанас Атанасов: Направих си отвод от листата, но оставам в „Атака
Атанас Атанасов: Направих си отвод от листата, но оставам в „Атака / Дарик Добрич, архив

Областният председател на „Атака” Атанас Атанасов не е в кандидат-депутатската листа на партията, защото си е направил отвод. Той обясни, че е бил номиниран от местните структури за водач на кандидат-депутатската листа, но централното ръководство не се е съобразило с това и му е отредило втора позиция. За водач е посочен Николай Александров от София.

Според Атанас Атанасов за успешно представяне на изборите е важно кандидатите за народни представители да познават проблемите на региона и да бъдат разпознаваеми както от твърдия електорат, така и от местната общност. Идеята на Волен Сидеров обаче била за водачи да се издигат личности от партийната централа, на които той има достатъчно доверие. „Няма да скрия, че в последната седмица преди регистрацията имахме открити спорове с ръководството на партията в опит да аргументирам моята позиция, но не можахме да стигнем до съгласие”, сподели Атанасов.

Той призна, че решението на ръководството на "Атака" е повлияно от факта, че бившият депутат Валентин Николов, който беше избран от добричката листа на „Атака” по-късно напусна партията. Повдигнат е и въпросът за оттеглянето на общинския съветник Ивелин Пейчев.

Атанасов подчерта, че не напуска партия „Атака” въпреки несъгласието си с начина, по който в листата са наложени „външни за Добрички регион хора". „Моята кауза винаги е била и ще бъде отстояване на националните интереси във всички сфери на обществения живот, както и развитието и просперитета на Добричка област”, посочи Атанасов. Той обаче не изключи възможността заради публично изразената си позиция след изборите да му бъде поискана оставката като областен председател.

Решението на Атанасов да се оттегли от листата са подкрепили четирима от общо 5 члена на общинското ръководство в Добрич, както и председателите на партията в общини Балчик, Добричка, Генерал Тошево, Крушари, Каварна и Тервел. Те смятат, че усилената работа на общинските структури и личните качества на активистите в Добричка област са пренебрегнати.

„Цялата кадрова политика е проведена централизирано и така реално са осигурени места за политическата номенклатура. Не се дава коридор за изява на тези, които са утвърждавали авторитета на партията по места”, коментира секретарят на добричката организация Десислава Димитрова. По думите й в близо 80% от избирателните райони в страната за водачи са поставени „парашутисти”.