Археолози: Монети разкриват неизвестна досега монетарница между Добрич и Варна
Археолози: Монети разкриват неизвестна досега монетарница между Добрич и Варна / Дарик Шумен, Борислав Курдов

Първите интересни находки от тазгодишните разкопки на средновековния град Мисионис край Търговище представи пред журналисти проф. Николай Овчаров. Най-значими засега, според археолога, са монетите, сред които има и две уникални по рода си. Медна монета на цар Иван Александър показва връзките на Мисионис с Черноморието. Според нумизмата проф. Константин Дочев от филиала на Археологическия институт във Велико Търново, тя не е сечена в Търново, а в неизвестна досега монетарница между сегашните градове Добрич и Варна.

Тя е единствената засега такава открита монета, макар че Иван Александър е прочут с монетосеченето си. От непозната монетарница в Североизточна България е и откритата сребърна монета на цар Георги Тертер, имитация на венецианските монети от това време. По думите на проф. Овчаров, монетите, които излизат от разкопките потвърждават търговския характер на Мисионис и връзките му с околните центрове. Мисионис през 13-14 век е основната крепост, която контролира пътя между Варна и столицата Търново. Което от своя страна говори за това, че оттук са минавали и стоките от морската столица към вътрешността на страната.

През тази година за разкопки на хълма ще бъдат вложени 50 000 лв., 30 000 от които са от общинския бюджет, а останалите са осигурени от местни спонсори. Кметът на Търговище д-р Красимир Мирев оцени като изключително значим туристическия обект, който привлича все по-голям брой посетители.

Находките от разкопките на Мисионис са изложени в сградата на Археологическата експозиция. Освен това тази година с няколко предмета участва и в националната изложба на археологическите находки в София. Според проф. Овчаров, ако мащабните работи, които се вършат от две години насам, след още две-три години с подобни разкрития и резултати - туристическият поток ще тръгне по-усилено нагоре към хълма.