Апелативен съд потвърди ареста на 8 от членовете на нарко бандата
Апелативен съд потвърди ареста на 8 от членовете на нарко бандата / netinfo

Апелативният съд във Варна потвърди определенията на Добричкия окръжен съд от 18 декември, с които бяха задържани в ареста членове на въоръжена организирана престъпна група за наркоразпространение в Добрич. Сред тях са създателите и ръководители на престъпната група - Светослав П и Диян Д., както и Калоян Л., Сейнур Е. , Георги Г., Десислав К., Павлин Ж. и Дамян Р.. Тези 8 от всичките 10 лица, задържани при специализираната полицейска акция в средата на декември, обжалваха процесуалната си мярка пред въззивната инстанция.

Въпреки ранния етап, на който се намира досъдебното производство и двете съдебни инстанции преценяват, че събраните доказателства обосновават предположението за активното присъствие на 8-те мъже на наркопазара в Добрич. Те са арогантни, склонни към физическо насилие и незачитане на закона. 26-годишният Сейнур има 5 присъди зад гърба си, в това число и за наркопрестъпление. Соченият за лидер на групата 34-годишен Светослав е реабилитиран по право. От 2003-та година насам Калоян /на 32 год./ е осъждан два пъти - за грабеж и за изнудване, при което са използвани взривни материали. 27-годишният Десислав е постигнал споразумение за условна присъда по друго дело и въпреки, че е бил под домашен арест, отново е намирал начин да се занимава с престъпна дейност. През февруари тази година 36-годишният Диян, сочен от свидетели като един от организаторите на престъпната група, е получил условна присъда за наркоразпространение.
За сегашното им престъпление законът предвижда затвор от 5 до 15 години.

Определенията на Варненския апелативен съд са окончателни и не подлежат на обжалване.

Двама от членовете на групата бяха задържани от полицията на 15 декември, докато пътували към гориста местност край Добрич, за да заредят едно от депата с наркотици. Те са арестувани в момент на разкопаване на тайника, откъдето са иззети 300 грама амфетамин, а в един от двамата е имало още 25 грама марихуана. Няколко дни по-късно бяха открити още два тайника с 40 пакета по 25 грама марихуана и 4 пакета по 10 грама хероин. При обиски полицията намери газови и бойни пистолети и боеприпаси, везни за измерване на наркотични вещества, преносими радиостанции, заглушители за мобилни телефони и полицейски радиосигнали.

Според информация на МВР, групата е следена в продължение на две години. Наркодилърите от четирите нива не се познавали помежду си. Шефовете на всяко ниво се отчитали пряко на "големия", а трима от организираната престъпна група имали специални функции като изпълнители на наказателни акции върху най-ниските нива. Групата разпространявала хероин, амфетамини, екстази и марихуана на територията на област Добрич. Използвани са маскирани изкопи, разположени в горски пояси в околностите на Добрич. Достъп до тях имали членове от второ ниво, които по указания на ръководителя на групата, ги зареждали или доставяли оттам наркотични вещества.