Американка и добричлия редят обща изложба в Двореца - Балчик
Американка и добричлия редят обща изложба в Двореца - Балчик / netinfo

"Споделени мигове" е заглавието на новата изложба, която от днес може де се види в галерия „Тихото гнездо” в Двореца – Балчик. Експозицията е съвместна проява на американската художничка Сандра Лин Строшейн и добричлията Валентин Катранджиев. Голяма част от подбраните творби, представят по недвусмислен начин онова, което е вълнувало художниците по време на преживения само преди дни  художествен пленер в архитектурно-парков комплекс "Двореца".  Друга част от картините са претворили емоционални кътчета от красотата на Северното ни черноморие.

Сандра Лин Строшейн е художник-акварелист, носителка на редица престижни отличия, както в родната си Америка, така и по целия свят. Член е на  American Watercolor Society, на  American Impresssionist Society, официален посланик е на Royal Talens, Canson и Arches, има собствена линия четки. Валентин Катранджиев, освен със своите картини, е известен с любовта си към дивата природа. Името му може да бъде срещнато в много публикации и изследвания на животинските видове. Самият той споделя: "От малък обичам да рисувам - всякакви животни, особено птици, но бързо проумях че насладата от преживяното включва и пейзажа с цялата си пъстрота и красота, с аромата на цветята и тревите, нежните лъчи на слънцето, които правят света около нас тъй красив и пленителен. Опитвам се чрез всяка една моя картина да накарам  нещичко да трепне в душата на човека, който я гледа и чрез нея да му вдъхна не само любов и уважение към природата, но и грижа за нейното опазване".

До момента Валентин Катранджиев е единственият художник от Източна Европа, който е приет за член в една от най-престижните световни природозащитни организации - Artists for Conservation (AFC) със седалище във Ванкувър, Канада.