Акция срещу уличните търговци на храни
Акция срещу уличните търговци на храни / Дарик Добрич

От началото на март Областната дирекция по безопасност на храните провежда акция срещу уличната търговия с храни, съобщи за Дарик директорът на звеното д-р Розалина Брайкова. Проверките се осъществяват съвместно със служители на община Добрич и Първо районно полицейско управление и имат изненадващ характер. В определени дни от седмицата се свиква комисия, която проверява местата, където се предлага нерегламентирана продажба на храни, обясни Брайкова. Най-често контролът обхваща ул."Полковник Дрангов", но екипите проверяват и други места в града, за които се получават сигнали за продажба на храни на улицата.

До момента около 10 улични търговци са получили предписания за преустановяване на дейността. При повторни нарушения те са заплашени от санкции, предупреди д-р Брайкова. Предвидените в Закона за храните глоби за физически лица при такива нарушения започват от 1500 лева.

"Не е тайна, че на много места в града има продажба на храни по улиците, но това крие огромен риск за здравето на хората", коментира Брайкова. Тя предупреди да не се купуват продукти от улични търговци, защото те не подлежат на никакъв контрол и не е ясно при какви условия са произведени. Сигнали за нерегламентирана търговия могат да се подават на горещ телефон 0700 122 99, на телефон  602-053 или на място в Областната дирекция по безопасност на храните.

От 1 до 18 април ще се проведе извънредна контролна дейност и във връзка с предстоящите великденски празници, обяви Брайкова. Инспекторите от отдел "Контрол на храните" ще проверяват типичните за празничната трапеза храни - козунаци, агнешко месо, яйца, пресни плодове и зеленчуци, както и боите за яйца.

Контролът ще се извършва в производствените предприятия и в търговско-складовата мрежа в региона. Ще се следи за произхода на храните, условията и сроковете на съхранение, етикетите, добрите хигиенни практики в обектите, технологичната документация. Опитът от предходни години показва, че повечето от нарушенията се откриват в търговските обекти. Най-често те са свързани с неправилно съхранение, с приемане на храни без етикети и в някои случаи с изтекъл срок на годност.