2000 души в региона се занимават с пчеларство
2000 души в региона се занимават с пчеларство / Дарик Добрич,архив

Около 2000 души в Добричка област се занимават с пчеларство, а пчелните семейства са близо 70 хиляди. Данните съобщи пред журналисти Стойчо Стойчев - областен координатор за националната браншова организация Български пчеларски съюз и председател на сдружение "Пчела" - Добрич. Той обясни, че официално регистрираните като земеделски производители пчелари са 612 с 46 662 пчелни семейства. Има обаче още около 30% нерегистрирани пчелари. Като цяло се отчита нарастване на хората, които търсят възможност за доходи в пчеларството, коментира Стойчев. По думите му доста млади хора също намират алтернатива за заетост в пчеларството, като използват мерките в Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за пчеларство.

Един от най-големите проблеми в бранша остава отравянето на пчелни семейства при третиране на посевите с препарати, коментира още Стойчев. Пчеларите трудно могат да докажат това, защото в България няма регистрирана лаборатория за установяване на такива отравяния и пробите трябва да се изпращат в чужбина. Малко пчелари се решават на тази стъпка, тъй като всички разходи са за тяхна сметка. Освен това използваните в земеделието препарати се разпадат максимум за 48 часа, а най-близките лаборатории са в Унгария, Германия и Испания, обясни Стойчев.

Друг сериозен проблем за производителите се оказват кражбите на пчелни семейства. В рамките на два месеца в Каварненско са откраднати около 80 кошера, а съвсем наскоро от село Калина само за една вечер са задигнати 88 пчелни семейства. Стопаните търпят значителни загуби, тъй като цената на един кошер с пчелно семейство е около 300 лева. Стойчев предположи, че кражбите се извършват от добре организирани мобилни групи.

През 2013 година пчеларите в региона са отчели занижени средни добиви от около 23-25 килограма от пчелно семейство. Заради меката зима загубата на пчелни семейства е била в нормата от 7-8%. Според Стойчев тази година има повече рапица и очакванията са за по-високи добиви.

Изкупни цени на меда на едро са между 4-4.30 лева за килограм. Цените на дребно са от 8 до 12 лева за килограм, в зависимост от вида на меда.