1500 лева бяха събрани за монографията на Захари Медникаров
1500 лева бяха събрани за монографията на Захари Медникаров / netinfo
Детски хор „Добрич”, Дамска формация Мистика, Хор Добруджански звуци и Български камерен оркестър се поклониха пред паметта на диригента Захари Медникаров. Това стана на концерт в Художествената галерия.

Пред Дарик преди няколко седмици вдовицата на Захари Медникаров разказа за големите успехи на Детския хор от Толбухин (преди) и сега – Добрич. Тя отдава всичко това най-вече на таланта на съпруга си. За да бъде увековечено делото му, бивши хористи се обединиха около идеята да се издаде монография на Маестрото. Иска се тя да бъде готова до юни, когато в Добрич се провежда голям хоров фестивал на името на диригента. Видният музиколог Александър Абаджиев вече е подострил перото си. Той е написал над 66 монографии досега на много известни български творци.

По време на концерта бившите хористи са събрали 450 лева, каза за Дарик Екатерина Димова, която е сред инициаторите за монографията. Клуб Майчина грижа е предоставила 1000 лева. Сумата, която е необходима е 10 000.

Фани Медникарова смята, че ако всеки, минал през годините през хора, предостави поне по 5 лева, парите ще се съберат. Тя си спомня времето, когато по време на турне, японци са идвали да докосват децата, невярващи, че някой жив може да пее така. За съжаление, сегашният Детски хор не е достоен наследник на онзи, който ръководеше Маестрото, признава Медникарова. Вече няма наплив от желаещи. А е срамота, казва тя – от една формация, прославяла името на Добрич по света, да няма и помен, да не съществува.

Дори за хоровото изкуство бъдещето да е неясно и забулено в мъгла, труда и таланта на Захари Медникаров са оставени като семена в земята ни и ние можем да решим да подкрепим увековечаването им. За това призова и с името си Екатерина Димова. Сметката, в която се събират средства е в Уникредит Булбанк, а може да се обърнете и към екипа на Детския хор в тяхната сграда на ул. Славянска.

Едва ли днес ще открия къде е истината – дали хоровото изкуство отмира или пък просто е една от малкото останали ниши за културно ограмотяване на малчуганите, за които май напоследък все си говорим колко са стресирани, кого са набили, как бягат от час или какви мръсотии знаят да говорят. Някъде там е и поклонът към човека, създал Детския хор в Добрич и дал му толкова сцени за реализация през годините.