15 доброволци на БЧК ще бъдат отличени за активна дейност
15 доброволци на БЧК ще бъдат отличени за активна дейност / Дарик Добрич

Областният съвет на БЧК ще отличи 15 от най-активните доброволци през 2014 година по повод Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, който се отбелязва на 8 май. Наградите ще бъдат връчени официално утре от 11.00 часа във фоайето на зала „Зорница” в читалище „Йордан Йовков”, съобщи директорът на БЧК – Добрич д-р Артюн Еринозов.

Четирима души ще получат значки „Заслужил деятел на БЧК”. Между тях са Станимир Трифонов и Павлин Петров, които работят за организацията повече от 15 години. Те са инициатори за създаването на един от първите в страната доброволчески екипи за реакция при бедствия, аварии и катастрофи. Същото отличие ще бъде връчено на Ели Петрова и Росен Баръмов за дългогодишен активен принос към червенокръсткото движение.

Други 7 души ще бъдат наградени със значки „Отличник на БЧК”. Това са д-р Иво Войчев от Балчик, Миглена Василева от Тервел и добричлиите Красимир Масурски, Господинка Иванова, Румен Русев, Лиляна Събева и д-р Татяна Георгиева.

Значки „Млад отличник на БЧК” ще бъдат връчени на четирима доброволци от младежката организация на БЧК- Янислава Петрова, Зорница Георгиева, Весела Василева и Моника Василева.

Тази година Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец е посветен на 50-годишнината от приемането на седемте основни принципа на движението -хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство и универсалност, посочи д-р Еринозов и подчерта, че всички отличени са доказали своята съпричастност към тези принципи. Изявените доброволци освен значки ще получат още грамоти и символични материални награди.

По време на събитието ще бъде отчетена и дейността на Областния съвет на БЧК през изтеклата година. Най-голямото предизвикателство в отчетния период беше юнското наводнението в региона, коментира д-р Еринозов като отбеляза, че организацията е успяла да мобилизира целия си щатен екип и доброволците в помощ на пострадалите.