Соня Генова /момиченцето до президента/ с награда от БАИТ
Соня Генова /момиченцето до президента/ с награда от БАИТ / netinfo
10-годишната Соня Генова от Добрич е сред отличените за 2017 г. от Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ за разработено от нея мобилно приложение. Четвъртокласничката от СУ “Климент Охридски“, профил пиано, получи поощрителна награда в конкурса на БАИТ за своята апликация за Android. На тържеството президентът Румен Радев лично поздрави малката добричлийка и й пожела още по-големи успехи.

Според Соня в основата и на програмирането, и на музиката стои математиката, като едно музикално произведение е като добре написано приложение.

Президентът Радев връчи специалната награда на БАИТ на преподавателя д-р  Светлин Наков, запалил хиляди млади хора да се насочат към програмиране и информационните технологии. Той преподава в няколко университета и изгражда частни школи за обучение по програмиране, и е един от инициаторите за създаването на Софтуерния университет.

Конкурсът на БАИТ се провежда за седма поредна година под патронажа на държавния глава. Наградите се връчват на личности, институции или компании в 11 различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии.

Приложението на Соня представлява училищна игра за трети клас. Това е нейният първи проект, с който тя искала да направи ученето на предметите малко по-забавно и интересно за съучениците си.

„Децата на моята възраст стават все по-свързани с телефоните си. Затова реших, че ще е добра идея да направя моята първа малка стъпка и да създам нещо, което да е забавно, да е като игра, да използва телефон и да бъде в същото време полезно“, казва Соня в описанието на приложението си.

То съдържа въпроси от предметите Български език и литература, Английски език, Човек и природа, Човек и общество и Математика. Има по десет въпроса по всеки от предметите и всеки верен отговор носи една точка. Всеки грешен отговор отнема една точка.