1 385 педагози искат да станат старши учители
1 385 педагози искат да станат старши учители / Дарик Добрич

1 842 души педагогически персонал в Добричка област ще засегне Националната програма за кариерно развитие на учителите, която влезе в сила на 1 октомври т.г. с промяна в Закона за народната просвета. Това съобщи директорът на Регионалния инспекторат по образование Рина Иванова. По програмата педагозите могат да кандидатстват за длъжности "старши учител", "главен учител" - която ще се заема след конкурс, "старши възпитател" и "главен възпитател".

1 385 са заявките, подадени от всички училища в областта за заемане на поста "старши учител", каза Рина Иванова. 112 са за "главен учител", 149 за "старши възпитател". "Главни възпитатели" искат да станат трима души.

С новите длъжности, системата ще бъде подредена по-добре, каза още Иванова. Тя оцени подадени заявки за Добричка област като сериозна цифра, което означава, че учителите са амбицирани да покриват критерии, да учат и да се усъвършенстват.

Парите за новата програма се осигуряват от държавата, като "главните учители" ще получават добавка към заплатата от 100 лева месечно, а "старшите" - 50 лева.