Зелена светлина за предучилищна подготовка на 5-годишните
Зелена светлина за предучилищна подготовка на 5-годишните / Дарик Бургас
Зелена светлина за предучилищна подготовка на 5-годишните
32388
Зелена светлина за предучилищна подготовка на 5-годишните
  • Зелена светлина за предучилищна подготовка на 5-годишните

 

Община Бургас ще входира докладна записка до общински съвет за въвеждане на задължителна предучилищна подготовка на 5-годишните деца от тази година. Това стана ясно по време на специална дискусия, в която се включиха кметът на Бургас Димитър Николов, заместникът му по въпросите на образованието Йорданка Ананиева, директори на детски заведения и родители.  

Програмата, която е включена в задължителната предучилищна подготовка няма да бъде по-различна от тази на децата, които в момента са в трета възрастова група, заяви Йорданка Ананиева. По думите й, вниманието на малчуганите ще бъде привличано предимно с игри, както е било до сега. Бележници и оценки няма да има, успокои заместник кмета.  

Това дали децата да преминат задължителна предучилищна подготовка в детска градина или в училище, както и да станат първолаци на 6 или 7 години, остава избор на самите родители.  Ананиева допълни, че  Община Бургас има готовност за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка още от тази година. Заместник-кметът по образование увери, че преподавателите в детските градини имат необходимата квалификация за работа с децата в предучилищна възраст.

След въвеждането на задължителното предучилищно обучение за децата на 5 години, отпада и таксата от 55 лева за използване на детска градина.  Родителите ще заплащат само храната, а разликата ще се поема от държавата. Предвижда се и полудневно обучение за децата, чиито родители не желаят те да прекарват по цял ден в забавачката.