Започва  ваксинация срещу епидемичен паротит /заушка/
Започва ваксинация срещу епидемичен паротит /заушка/ / netinfo
От 29 октомври в продължение на месец в РИОКОЗ-Бургас ще се извършва ваксинация срещу епидемичен паротит/заушка/. Тя е безплатна и ще се поставя в имунизационният кабинет в инспекцията. Препоръчително е първо да се ваксинират родените от 1982г.-1986г., поради това, че не са имунизирани срещу заболяването. След тази възрастова група следва да се имунизират родените от 1987г. до 1991г. включително.Те имат поставена ваксина, но тя създава нетраен имунинет. Преболедувалите от заболяването не следва да бъдат имунизирани.

Ваксината е тривалентна - т. е. е срещу три заболявания-морбили, паротит и рубеола. РИОКОЗ-Бургас разполага с 3800 дози, предоставени еднократно и безвъзмездно от Министерството на здравеопазването. Инспекцията ще извършва ваксинация по график и в Поморие и Несебър.

За 2007 г. с 3558 души в повече са заболелите от заушка в сравнение с миналата година. Най – много случаи са регистрирани в Благоевградска, Пернишка области и София – град. Бургаската инспекция по здравеопазване е една от първите в страната, която започва ваксинацията срещу епидемичен паротит.