„Ваал” по Брехт на руски представя Александър Морфов в Бургас
„Ваал” по Брехт на руски представя Александър Морфов в Бургас / netinfo
Руският драматичен театър „Комисаржевская” гостува в Бургас с постановката „Ваал” по Бертолт Брехт, режисирана от Александър Морфов. Идването им в нашия град е част от турнето организирано от фондация „Аполония”, което преминава през София, Варна, Бургас и Пловдив.

Бургазлии ще гледат провокиращ рок спектакъл. Александър Морфов е създал една своя сценична версия, давайки на актьорите шанс да импровизират. Това е най – ранната пиеса на Брехт писана през 20 - те години на XX в. Постановката представлява репетиция на бандата „Ваал”, в която е проследен живота на лидера й – от върха на славата до падението.

„Ваал” пробужда доста противоречиви чувства, но пък актьорите са изключително добри, а музиката е тази, която обединява. Това, че ще бъде представена на руски не е проблем, защото всичко е съвсем ясно на сцената” е мнението на проф. Димо Димов, ръководител на фондация „Аполония”. Според него борбата на доброто и злото, духовното падение на един талантлив човек е тема дълговечна на изкуството, а Брехт е изключителен майстор на духовните портрети на личността.

„Бургазлии ще могат да видят един много нежен на моменти Морфов, но и едно грубо негово решение на образите, което е разтърсващо. Когато става дума за театър около него винаги има както много одобрение, така и много отрицание, но това е характерно за големите творци”, коментира още Димов.

Спектакълът „Ваал” ще бъде представен на 13 юли / неделя/ от 21 часа на сцената на Операта.

чуйте още за постановката от интервюто с проф. Димо Димов