В Бургас продължават да откриват нови болни от туберкулоза
В Бургас продължават да откриват нови болни от туберкулоза / netinfo

Все още в Бургас се отчича не малък брой новозаболели от туберкулоза. Въпреки профилактиката, която се осъществява в белодробната болница в града, само за първите два месеца на тази година вече са регистрирани поредните пет нови случая. Болестта на бедността обаче вече се причинява от други фактори като алкохол, цигари, стрес и нередовно хранене.
През 2013 година само за три месеца бяха регистрирани нови 36 случая, а до края на годината техния брой надхвърли сто, каза д-р Евелина Трошанова, управител на Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания - Бургас.
„Това са пациенти, които поне 3 месеца са се движели в обществото. Сега 3 месеца ще ги лекуваме активно. След това още 6 месеца ще им даваме медикаменти", посочи д-р Трошанова.
По думите на специалистката причината за наличието на тази стара болест в България е на първо място в социално-битовите условия, личната хигиена и неголяма ангажираност към общественото здраве.

"В Западна Европа през последните 20 години успяха да свалят туберкулозата на 14 - 15 болни на 100 хиляди население. Докато при нас през последните 4 - 5 години тези стойности за Бургаска област бяха 40 - 42 на 100 хиляди. През 2012 година стигнахме до 34 на 100 хиляди население. Имаме един спад, което показва, че сме си свършили добре работата. Нашата цел е ранно и своевременно откриване на туберкулозата, така че болният пациент да бъде изолиран, колкото е възможно по-бързо, и в максимално кратки срокове да го излекуваме, за да можем да го върнем в обществото. Благодарение на програмата за контрол на туберкулозата, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Министерството на здравеопазването, през последните 4 години ние успяхме да създадем много хубави връзки с неправителствените организации, които се явяват трансмисия между медицината и социалната сфера", обясни д-р Трошанова.