С този автобус, Григоров качи 65 нелегални мигранти от Афганистан и Ирак.
С този автобус, Григоров качи 65 нелегални мигранти от Афганистан и Ирак. / Снимка: Дарик
Григор Григоров сключи сделка с държавното обвинение, призна, че незаконно е возил мигранти
Условна присъда от три години лишаване от свобода с пет години изпитателен срок по обвинението за нелегален трафик на мигранти получи бизнесменът Григор Григоров, който предизвика трус в Гранична полиция и „изяде главите“ на четирима шефове, след като спечели обществена поръчка да превозва законно бежанци.

Присъдата е произнесена от състав на Районния съд в Царево след постигнато споразумение между подсъдимия и държавното обвинение. Това установи проверка на „Дарик“- Бургас.

Обвинен за трафик на бежанци ще вози законно мигранти

Григоров се е явил с двама адвокати и е декларирал, че признава вината си. Според параметрите на споразумението, при определяне на присъдата му се приспада времето от 27 юни до 4 юни 20016 г. когато е бил задържан под стража и периода от 5 юли до 8 февруари т.г. когато е бил с мярка за неотклонение „домашен арест“, като един ден задържане под стража и един ден домашен арест се зачита за един ден лишаване от свобода. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Проверяват как обвинен за трафик печели обществена поръчка да вози мигранти

Припомняме, че разследване на „Дарик“- Бургас установи, че точно 42 дни след като Григоров е заловен да кара автобус, натъпкан с 65 мигранти от Афганистан и Ирак и 4 дни, след като е пуснат от ареста, фирмата му „Еделвайс 0707“ изненадващо спечели обществена поръчка на стойност на стойност 195 580 лева без ДДС да транспортира мигранти до бежанските центрове в страната. Парадоксално, но поръчката бе обявена именно от Гранична полиция.

Скандалът  предизвика рокади по висшите етажи на структурата. Премиерът Бойко Борисов определи случая като "голям срам“ и поиска оставките на ръководството на дирекцията. В документите Григоров бе посочен като управител на фирмата, сега в съдебните регистри фигурира като шофьор в „Еделвайс 0707“.