Специалисти от интерпол в Бургас, заради атентаторът
Специалисти от интерпол в Бургас, заради атентаторът / netinfo

Специалисти от Интерпол пристигнат в Бургас, за в разплитането на случая с взиравените туристи на бургаското летище.

Телефоните на полицията прегряха, след като МВР разпространи снимки и клип на терориста, докато обикаля минути преди атентата на летището.

Случаят с взривените туристи на Бургаското летище вече е поет от Националната следствена служба и е под ръководството на следовател Георги Илиев.

Всички доказателства от атентата отнел живота на 7 души са събрани от криминалистите и са изпратени за изследване в специализирани лаборатории в София, каза на брифинг днес вътрешният министър Цветан Цветанов. Количеството им е внушително - 100 чувала. Работи се по установяване на съпричастността на две страни.

Снимките на терориста предизвикаха много обаждания от свидетели, които твърдят, че могат да помогнат с информация за мъжа.

„Част от сигналите помогнаха на разследването, други са неистински", каза Цветанов.

Основният фокус на следствието е установяване на идентичността на терориста и от коя страна е. Вече е ясно, че той не е свалил раницата си, а е експлодирал заедно с нея.

Силната ударна вълна е разхвърляла части от тялото му в периметър от 60 м. Единият крак и главата са отделени от тялото.

Основна цел на разследващите в момента е да се разбере от коя точно държава е влязло у нас камикадзето, колко време е пребивавал и има ли съучастници. Засега е ясно, че престоят му е бил не по-малко четири дни, като Равда и Поморие са сред едни от предполагаемите места.

"Разпространяваните информации за това, че терористът е пребивавал в Гуантанамо не отговарят на истината, като същото важи и за интерпретациите относно съпричастността му към българското крило на "Хизбулла". Към момента се знае, че не е български гражданин и работата е насочена по установяване произхода и идентичността на камикадзето с фалшива самоличност", уточни министърът.

На въпрос дали минути преди взрива на летището е имало обаждане, че след малко ще се случи нещо страшно, Цветанов заяви, че това категорично не отговаря на истината, като определи като интерпретация и информацията, че атентата е подготвян Източните Родопи.

Цветан Цветанов благодари за съдействието и на кмета на Община Бургас за работата по възстановяване на нормалния вид на летищния комплекс, който от късния следобед на вчерашния ден отново посреща и изпраща чуждестранни летовници.