Созопол е удостоен със златен печат за уникален европейски град
Созопол е удостоен със златен печат за уникален европейски град / netinfo
Созопол е удостоен със златен печат за „ Уникално европейско селище”. Наградата се присъжда на Созопол от Европейския форум на експертите и Официалното представителство на уникалните селища в Европа. „Златният печат” ще бъде връчен на кмета на Созопол Панайот Рейзи на официална церемония днес 19 декември в Софийската градска художествена галерия.

С уникалния златен печат ще се подпечатват всички представителни документи на Созопол при кореспонденцията с европейските градове и държави и в страната. Созопол получава този приз за своето историческо и културно развитие и уникални дадености.

Като носител на тази награда, градът ще има възможност да участва в съвместни програми на уникалните европейски селища и ще бъде презентиран пред международните институции и донори в културните центрове и в българските търговски представителства във всички европейски столици.

С този приз са удостоени досега 15 европейски града между които Флоренция и Страсбург. По информация от Европейския форум на експертите, номинацията на българските градове се прави от 150 известни български учени и творци с международно признание.

Созопол е първият туристически град на Южното Черноморие, който получава тази награда.