„Шведска маса” подслушва явно слушателите си
„Шведска маса” подслушва явно слушателите си / Гинка Попова
„Шведска маса” подслушва явно слушателите си
63515
„Шведска маса” подслушва явно слушателите си
  • „Шведска маса” подслушва явно слушателите си

Отпочна се поредният седмоднев в държавата с големина на човешка длан. И людете с почуда научиха, че добродетел най-важна била подслушанието на человеците. Пък един, който беше посочен с пръст, че подслушвал е, отвърна, че не е и не е знаел кой кога подслушвал е.

Едни поискаха му главата, втори призоваха го да бъде низвергнат от политиката и анатемосан, но той не съгласи се и остана, щото дълг към хората имал бил.

Тогаз стигна се до петък, крава измяучи, кон изчурулика, овца изкукуриха, петел изблея и започна предаването „Шведска маса”

Двете радиоизчадия Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон слова гнусни започнаха да редят и навред настана рев, вой и скърцание със зъби, а родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно.

В началото на предаването беше радиоизпуснат един от химните на лекарските кабинети „Уши, нос, гърло”. Едуард Дамдин получи възможност да покаже най-новия си хит в стил „туванско гърлено пеене”. Изпълнителят гъгна, дра се и хриптя бая време.

Малко по-късно д-р Изтрещялсон разгледа в своята поредна психосексуална анализа сексуалните мечти и копнежи на невротизиран учител.  Анализът поместваме без редакторска намеса:

„Славейко Петканчев ни пише: Уважаеми д-р Изтрещялсон! Въпреки, че сексът с моята съпруга може да се нарече „стриктно съпружески”, аз не се оплаквам. От известно време насам, обаче, докато го извършваме, си представям Холи Бери. И това ми се струва притеснително. Мислите ли, че имам нужда от помощ? Ако е така, моля за отговор!

Скъпи Славейко! Очевидно е, че категорията български мъже, към които можете да бъдете причислен, е „незадоволен интелектуалец”. Вие сте имали мечти, стремления и надежди. Но, най-вероятно, те са загинали още малко след своя зародиш. Бил сте пламенно влюбен в колежката от вашия курс, но най-вероятно тайно и без да й кажете. Именно това води до тежки девиации (ако думата „девиации” ви притеснява, четете „отклонения”) в последващия ваш поведенчески модел.

Най-вероятно сте завършил университета и сте отишъл по разпределение учител по Български език и литература в център на просветата, както Сусурлево, например. Или Глумче. Може и Пирне. След кратък стаж сте стигнал до правилното прозрение, че местните дебили нямат никакъв интерес към символизма на Дебелянов, а мечтаят най-вече за задъхано пъшкане в сламата с някоя червенобуза местна девойка.

Аз предполагам, че тази констатация се е превърнала в констипация за вашето мислене и сте си дал изключително вярната прогноза, че там, онуй място, тясно за вашта душа е. И след тригодишно прекарване в горепосочената душегубка, са ви изтеглили да преподавате в големия град. Най-вероятно, защото сте спали с шефката на Инспектората по образованието, пиян, след банкета на Първи май – бойният празник на труда. След този вътрешно-производствен секс сте се влюбил в сегашната си и завинаги ваша съпруга, не защото сте я обичал, а повече от сигурно е, защото сте станал на 27 години и майка ви и баща ви, отрудени хорица, честни, са били притеснени, че вече сте на възраст, а нямате ни семейство, ни челяд. „Стар ерген” се е казвало навремето на такива хора.

Във вашето писмо не споменавате за деца, но най-вероятно имате две, които мразите, защото по всичко си личи, че те ще повторят едно към едно вашия житейски път. Ако ви утешава, донякъде, те също ви мразят, заради това, че най-големите постижения в живота ви е двустайният гроб, който наричате „апартамент” и 14- годишният автомобил, който сте купил от автоморгата в Румъния, когато сте бил на екскурция там, през 1993- та година.

Та, на въпроса. Радвайте се, щом все още отвреме-навреме имате какъвто и да било секс, макар и съпружески. Имам и добра новина за вас – вие сте абсолютен щастливец! Щом след такава трагична съдба все още сте запазил своята фантазия и в меко казано наедрялата матрона, каквато най-вероятно представлява вашата жена, отвреме-навреме виждате прелестната Холи Бери. Моят съвет към вас е – така и така вашата игра отдавна е свършила, продължавайте да поддържате илюзията! А ако, все пак, някой ден прогледнете, използвайте чисто българската стратегия за добър живот – „силно алкохолно опиянение”!

Винаги ваш – д-р Ивън Изтрещялсон”

Последва ново издание на рубриката центрофуга, в която гостува политикът Тома Биков  и му бяха задавани въпроси колко си е платил, за да влезе в листата и защо се кандидатира от Бургас, при положение че живее в София. Също и как нарича филия, намазана с кайма. „Странджанка” – гордо отвърна бургазлията. Човекът си отговори чинно на въпросите и се стигна до темата за подслушването.

Иван Терзиев възпя подслушването в поема и призова бръмбарите да бъдат пръскани с райд.

Ники обясни, че не се притеснява изобщо от подслушването и руга на воля комунистите от едно време.

Бат Коста попита дали в САЩ са успяли да се предпазят от атентатите чрез подслушванията. После обясни, че българският скандал е буря в чаша вода и предположи, че пак ще се размие отговорността. Накрая изрази учудването си, че подслушващите у нас се изкарват за жертви и за незнаещи.

Позвъни и друг слушател. Той нарече масовото подслушване „крайно престъпление” и попита дали изобщо някой у нас е бил закован в съда чрез подслушаните му разговори. Максимовсон каза, че имало много такива, ама не даде конкретни примери. Никой не посмя, обаче, да му противоречи.

Втора центрофуга се завъртя, та предаването съвсем замяза на пералня. Този път в нея се набута политикът Димчо Михалевски. На психопатските въпроси от сорта на „Вие партиен парашутист ли сте?” и ”Че какво, пък, разбирате вие от проблемите на Бургас?”, човекът се  държа достойно и не падна на жалкото интелектуално ниво на водещите.

Чуйте предаването и прането в звуковия файл