Диана Саватева
Диана Саватева / Архив
Защитата на личните данни не влиза в колизия с добре свършената журналистическа работа. И в момента отговорните медии се съобразяват с естеството на информацията, която излъчват. И това е защото имаме две основни права и те са равностойни. От едната страна е защитата на личните данни, а от другата - правото на информиране и свободата на изразяване. Това коментира в ефира на „Дарик“ народният представител от парламентарната група на ПП ГЕРБ Диана Саватева и член на постоянната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

По думите й, при определени случаи може да се споменават и лични данни на дете без съгласието на родителите. Припомняме, че на 13 февруари парламентарната комисия по вътрешна сигурност отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за защита на личните данни. Държавният глава върна за ново обсъждане разпоредбaта за изменение от Закона с възражения срещу установените критерии, засягащи обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

„Оспореният текст касае чл. 25 за ал. 2 от ЗЗЛД. Когато споменатите права са равностойни едното не бива да надделява над другото. Десетте критерия, които са посочени в ал.2, не са контролен лист, както правилно обясни председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Те са ориентири, които ни дават възможност да си направим преценка, доколко трябва да съобщим едно име или не. Аз дадох примери и в парламента. Ако разгърнем един вестник или отворим един сайт, навсякъде ще видим лични данни. Въпросът е доколко хората, които са ги оповестили, са направили преценка дали те не са споменати в превес на едното или на другото право. Дадох пример с убийството на Валери Дъбов, младият мъж, който загина след побоя в Кюстендил.  В първите материали името му не беше публикувано, явно колегите са проверявали точната самоличност. След това името на жертвата на това жестоко престъпление беше навсякъде публикувано. В този случай едва ли някой си е дал сметка, че се е съобразил, с текстовете на закона, които казват, че когато има превес на обществения интерес, личните данни няма проблем да бъдат оповестени“, заяви Саватева.

Комисия за защита на личните данни работи по жалби. Ако има такава - следва производство, припомни депутатът и заяви: „каквото и да е решението на комисията за защита на личните данни, има двуинстанционен съдебен контрол.“