Разкриване на травма център - приоритет за здравеопозването в Бургас
Разкриване на травма център - приоритет за здравеопозването в Бургас / netinfo

Приоритет №1 за МБАЛ-Бургас е изграждане на Травма център, който да включва модерна антишокова зала с отделен портал за деца. Травма центърът ще заработи до края на 2015 година и ще е разположен на гърба на Хирургическия корпус. Това обяви изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев при представянето на програмата за ефективно развитие на болничното заведение. Приоритетите на болницата бяха представени от новото ръководство, в лицето на д-р Матев, и в присъствието на зам.-кмета по здравеопазване в Община Бургас д-р Лорис Мануелян, директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Георги Паздеров и директора на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Таня Макшева. Ръководителите на най-важните здравни институции в региона показаха, че са един екип, а новото ръководство на МБАЛ-Бургас има пълната им подкрепа.
В началото на 2015 година болницата ще кандидатства по проекти за енергийна ефективност. Това включва изграждане на слънчеви колектори, които да осигурят енергия за Хирургическия и Терапевтичния корпус. Д-р Матев отправи благодарности към предишното ръководство за успешното изпълнение на европроект по схема „Безопасен труд", чрез който персоналът на лечебното заведение се сдоби с работно облекло, отговарящо на съвременните стандарти.
Заедно с помощта на Община Бургас и РЗИ, МБАЛ-Бургас ще направи опит да възстанови финансирането за ремонта на Отделението по трансфузионна хематология, което бе спряно през лятото от Министерството на здравеопазването. Целта на проекта е единственото Отделение по трансфузионна хематология да се превърне в Кръвен център и не последно място да подобри материалната база, която не е ремонтирана над 40 години.
Важен акцент е, че през идната година в МБАЛ-Бургас ще бъдат създадени 5 нови отделения, които са от крайна необходимост за жителите на региона. Сред тях е и закритото преди години отделение по изгаряния, което е необходимо при трудови и битови злополуки.
„Ще разкрием Отделение по термична травма и пластична хирургия, Отделение по гръдна хирургия, Отделение по лицево-челюстна хирургия и Отделение по хипербарна оксигенация. Петото отделение ще бъде кожно - сегашният Диспансер за кожно-венерически заболявания, който ще промени статута си и ще премине към МБАЛ-Бургас", каза д-р Матев. По негови думи, вече има лекари, които изявяват желание да работят в новите отделения.
„За ремонта на помещенията, в които ще се помещава Отделението по кожни и венерологични болести ще бъдат гласувани 180 000 лева от бюджета на Община Бургас. Целият персонал на сегашния Кожен диспансер ще се премести", каза зам.-кметът по здравеопазване в Община Бургас д-р Лорис Мануелян.
За всички проекти ще се търси финансиране по три основни направления - по европрограми, от Министерството на здравеопазването и чрез публично-частни партньорства.