ПП”Странджа” готов за ЮНЕСКО
ПП”Странджа” готов за ЮНЕСКО / netinfo

Природен парк Странджа е на крачка от членство в семейството на ЮНЕСКО по програмата "Човекът и биосферата". Екипът на Българска фондация Биоразнообразие финализира тригодишен проект свързан с устойчивото развитие и опазването на природата на територията на парка. Той се осъществи с подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 
В рамките на проекта"Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина" екипът следваше общата цел за устойчиво местно развитие чрез подобряване качеството на живот а в посока на по-хармонично съжителство между местните хора и природата. БФБ подготви основната част от необходимата документация за кандидатстване пред ЮНЕСКО и обявяването на територията за първия биосферен парк в България. За целта екипът създаде база данни и система за мониторинг на биологичното разнообразие и социално-икономическите характеристики на района.
Фондацията регистрира регионална марка «Странджа», с която са сертифицирани местата за настаняване и и някои туристически атракции, предлагани от местните жители в територията. 
До момента 30 къщи могат да се похвалят с регионалната марка «Странджа». Сред продуктите с отличителния знак са и атракциите «Бръшлян - миналото оживява»-етнографската сбирка и форклорната програма на жените от селото, разходката с лодка по р. Велека и туристическите преходи с коне в Синеморец. Марката за качество все още не е платена. Работилницата за багрене на вълна в с. Зведец и други два обекта по морето са кандидати за сертифициране.

С преки природозащитни мерки с участието на местните хора по проекта бяха възстановени повече от 5 ха горски хабитати чрез подсяване с жълъд в района на ДГС Кости.

Биосферните паркове са емблематични места примери за хармонично съжителство между човека и природата. Статутът на биосферен парк не налага никакви допълнителни органичения или забрани различни от съществуващите, ако мястото е вече е защитена територия или зона.
Да живееш в биосферен парк е престиж за територията на международно ниво, защото става част от една световноизвестна мрежа. Това предлага възможности за сътрудничество и обмяна на опит с друг подобни места. Означава с съживяване на местната икономика и развитие на екотуризъм, земеделие и животновъдство. Това е гаранция, че живееш или посещаваш една чиста и съхранена природа, категорични са представителите на БФБ.

По време на днешната финална презентация на проекта норвежкият партньор на БФБ Бьорн Арне Нес бе приятно изненадан от екипа. За всеотдайната си подкрепа за проекта той получи подарък странджанска гайда, напрвена лично от най-добрия странджански гайдар Пейчо Пейчев от Царево.