Откриват паметна плоча на композитора Константин Ташев
Откриват паметна плоча на композитора Константин Ташев / sxc.hu, juliaf

Сливенският митрополит Йоаникий ще освети паметната плоча на композитора Константин Ташев. Тя ще бъде открита утре на ул.”Обороще” 15.  Монументът е е изработен със средства от община Бургас. Тази година се навършват 75 години от рождението и 20 години от смъртта на Константин Ташев. С решение на ОбС община Бургас отпусна 5000 лева, с които се финансират проявите посветени на годишнините

Константин Ташев е роден в Русе през 1935 година. От 1965 година до края на дните си живее и твори в Бургас. Композитор, диригент, педагог и ярка творческа личност, която оставя траен белег в българското музикално изкуство и в културния живот на Бургас.

Автор е на над 1 000 творби в различни жанрове - музика към повече от 130 театрални представления, множество симфонични творби за големи и камерни оркестри. Пише музика към детски телевизионни филми и радиопиеси, автор е на естрадни, детски, хорови песни и инструментална музика.

Песента "Момчето, което говори с морето" по негова музика и текст на Недялко Йорданов, изпълнена от Панайот Панайотов им носи първа награда в националния конкурс "Бургас и морето" през 1980 година. Тази песен бе сред 16-те избрани, които звучаха на гала-вечерта на конкурса, който се проведе на 31 юли в Летния театър на Бургас.

Творбите на Константин Ташев са изпълнявани в Русия, Полша, Германия, Югославия, Украйна Белгия и Холандия.

Композиторът е носител на множество награди и отличия. Първи награди за творчество - на Министерски съвет, на Министерството на народната просвета, на Комитета за култура и други. Получава златни медали като диригент, за заслуги към хоровото изкуство, за авторска музика. Четири пъти получава "Наградата на Бургас" за записване на песни за Бургас, за театралната си музика, за личното си творчество.

Лауреат е на орден "Св.св.Кирил и Методий".

Почетен гражданин на Бургас.