/ netinfo
След четири години на реставрационни дейности днес беше открита църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в стария Несебър. За откриването в града пристигна американския посланик у нас н. п. Ерик Рубин.

Шест старинни църкви в Несебър оживяват в онлайн пътеводител

Проектът по реставрацията и консервацията на храма е на стойност 706 000 долара, осигурени от посланическия фонд на САЩ. Църквата „Йоан Алитургетос“ е паметник с уникална стойност, но се нуждаеше от съществени реставрационни и консервационни работи. Поради тази причина през 2014 г. Посолството на САЩ в сътрудничество с Община Несебър подкрепи проект за неотложна реставрация и консервация. 
 

„Тази църква е свещен символ на това древно място. Като работим заедно, ние продължаваме да укрепваме културните връзки между нашите две държави чрез такива проекти.“ – посланик Ерик Рубин.

Английската гимназия посреща американския посланик утре

Днес гостите на Несебър ще имат възможност да разгледат църквата и интериора й отблизо, като архитектурните детайли и керамично-пластичните декорации остават внимателно съхранени. Нови информационни табла ще разказват за историята и значението на този известен български културен обект.
 
„Ние се съгласихме да финансираме този проект за реставрация, защото американците вярват, че опазването и закрилата на културното богатство е споделена отговорност.

Като работим заедно, ние продължаваме да укрепваме културните връзки между нашите две държави чрез такива проекти“, каза посланик Ерик Рубин. По думите му, общата стойност на инвестираното от Посолството на САЩ в проекти по опазване и съхраняване на българското културно наследство е 1 084 380 долара.