Министърът на околна среда и водите Нено Димов и кметът на Бургас Димитър Николов подписаха договор за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци в региона.
Министърът на околна среда и водите Нено Димов и кметът на Бургас Димитър Николов подписаха договор за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци в региона. / Снимка: МОСВ
Съоръжението е за биоразградими отпадъци, ще има и в Несебър, и в Поморие
Министърът на околна среда и водите Нено Димов и кметът на Бургас Димитър Николов подписаха договор за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци в региона. Това стана на официална церемония по време на Годишното информационно събитие на ОПОС, на което беше представен напредъкът на ОП за 2018 г.

Целта на проекта е осигуряване на инфраструктура и система за разделно събиране на биоразградими битови отпадъци в общините Бургас, Несебър и Поморие, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Съоръжението е с капацитет за рециклиране 30 652 тона годишно. Общият размер на инвестицията е над 37,4 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 29,4 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 48 месеца.

Изграждането на инсталацията в Бургаски регион бе анонсирано от градоначалника още през 2017 г. Той обяви, че се изучава опита на европейските държави, които прилагат такива системи. "Разчитаме много на бизнеса, защото чрез големите хранителни вериги и ресторанти, ние ще можем да организираме затворен цикъл за събирането, оползотворяването и повторната обработка на отпадъците. Оставаме отворени за нови предложения и пилотни проекти.”, подчерта Николов.

 „Изпълнението на тези проекти позволява по-  модерен и природосъобразен начин да превърнем отпадъка в стока“, каза министър Димов. Той допълни, че това е в основата на бъдещата икономика, към която България се стреми.

Министър Димов е подписал договор за анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци и с общините Благоевград, Симитли, Бобошево, Кочериново и Рила.