Снимка: Дарик
Снимка: Дарик
Бившият директор на Изпълнителната агенция по рибарство и водни култури Янчо Янев беше осъден на 1 година лишаване от свобода с три-годишен изпитателен срок. Присъдата, наложена от Специализирания наказателен съд, може да бъде обжалвана пред по-горна инстанция.

Янев е признат за виновен по обвинение за злоупотреба със служебно положение. Повод за разследването срещу него се оказа разпределена допълнителна квота за улов на калкан през 2014 година. В хода на производството стана ясно, че риболовен кораб на фирма „Капитан Зет“ получил квота за улов на деликатесната риба, но без необходимите документи. Плавателният съд не разполагал и с необходимата техника за определяне на местоположението му, което е едно от основните условия.

Така на практика, отчитат от спец-съда, вече бившият директор на ИАРА дал възможност на дружеството да получи разрешение за улов в две поредни години. Осигурил и формално покриване на критериите по националната схема за бракуване на кораби от риболовния ни флот при 100% обезщетяване на собственика от програмите на Европейския съюз.

За да бъдат изплатени средствата, въпросният кораб трябва да отговаря на различни условия, в т.ч. поне 2 години да е имал разрешение за улов на калкан, да е излизал за риба в морето поне 15 пъти годишно и прочее. По същото дело е осъден и друг служител на ИАРА, който съставил четири неистински документа.