Омският драматичен театър ни идва на крака в Бургас
Омският драматичен театър ни идва на крака в Бургас / netinfo

Омският академичен драматичен театър ще гостува за първи път у нас. В рамките на турнето му е предвидено участие и на бургаска сцена. В Драматичен театър Бургас на 20 септември се играе спектакълът "Дачници" от М. Горки, на 21 септември спектакълът "Фатално число или Дяволската дузина".

Омският държавен академичен драматичен театър е основан през 1874г. със средства на гражданите. Сградата на театъра, която е паметник на историята и архитектурата, е построена през 1905г. с пари, отпуснати от градския парламент. Автор на проекта е архитект Иллиодор Хворинов. През 1983 г. на театъра е присвоено званието Академичен. Омската драма два пъти е удостоявана с Държавната премия "К.С.Станиславски" на Руската Федерация: през 1973 г. - за спектакъла "Вдовицата на войника" от Н. Анкилов, през 1985 г. - за спектакъла "Войната няма лице на жена" от С. Алексиевич.

Омският академичен драматичен театър е лауреат на шест Национални театрални награди "Златна маска". През 2011 г. театърът получи наградата "Фьодор Волков" на Правителството на Руската Федерация за принос в равитието на театралното изкуство. Театърът е постоянен гост и участник в международни и руски театрални фестивали, гастролира в страната и в чужбина.