/
/ / Очна болница „Бургас“
Нов високотехнологичен очен скенер помага на бургазлии в борбата с някои от най-коварните очни заболявания. Скенерът за оптична кохерентна томографска ангиография, или т.нар Ангио-ОСТ, се намира в Очна болница „Бургас“–Д-р Иванови и позволява откриването в съвсем ранен етап на редица заболявания като диабетна ретинопатия, суха и влажна форма на макулна дегенерация, свързана с възрастта, съдови оклузии, глаукома и други тежки очни заболявания.

„Ангио-ОСТ използва отражение на лазерната светлина на повърхността на подвижните червени кръвни клетки, като изобразява съдовете през сегментирани области на окото при заболяванията на очното дъно. По този начин изследва размера, разположението и структурата на патологичните съдове, които се формират при някои очни заболявания“ – обяснява д-р Гергана Миланова от Очна болница „Бургас“-Д-р Иванови.

Флуоресцентната ангиография или т.нар цветна снимка на очното дъно е златен стандарт в проследяването на заболяванията на ретината. Недостатък на този метод, обаче, е това, че той е инвазивен, налага венозното инжектиране на контрастно вещество (флуоресцин), отнема значително време за подготовка на пациента и за извършване на изследването и често изисква допълнително планиране на провеждането му. Ангио-ОСТ поставя диагностичния процес на ново ниво, осигурявайки по-кратко време за извършване, неинвазивност, както и възможност за анализ на съдовете. Освен това скенерът осигурява 3D визуализация на макулата и зрителния нерв. Съгласуването на двата метода дава на очните специалисти по-детайлна и задълбочена информация, която от своя страна способства за поставянето на по-бърза и точна диагноза.
 

Безплатни онлайн консултации с топ офталмолози от Бургас


Ангио-ОСТ набира все по-голяма популярност и при оценка на нарушенията в зрителния нерв. Чрез изследване плътността на съдовете, намиращи се около зрителния нерв, високотехнологичният очен скенер позволява ранно откриване на глаукоматозното увреждане и така осигурява по-нататъшен непрекъснат контрол на прогресията на това заболяване. Повечето очни болести, които могат да бъдат диагностицирани с Ангио-ОСТ, настъпват без симптоми и са опасни, тъй като, ако не са открити навреме, могат да доведат до слепота. „Поради тази причина профилактиката и навременното откриване на зрителните нарушения са от първостепенно значение, тъй като възможностите на лекаря са много по-големи в ранен етап, преди заболяването да е прогресирало“ – пояснява д-р Миланова.

„Затова подобно достижение в офталмологията е изключително ценно оръжие в борбата с коварните очни болести и за нас е огромна радост, че Бургас вече разполага с него.“ – допълват управителите на болницата д-р Методи и Николай Иванови.