Разпети петък
Разпети петък / iStock/Getty Images
Разпети петък е най-тъжният ден в християнската традиция. Това е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.
На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. А народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда.
На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове. На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в “гроба” – в центъра на храма. Преминаването под нея се прави за здраве.

Предвид опасността от разпространението на Covid-19, тази година преминаване под Светата Плащеница няма да има. Синодът издаде предписание как ще протекат ритуалите за Разпети петък в светлината на извънредното положение в България. Поклонението ще става без тя да се целува или да се докосва. Няма да се раздават и цветя и здравец. Вместо това миряните ще почетат плащеницата с благоговейно прекръстване и поклон.