Февруари - месец на Образната диагностика
Февруари - месец на Образната диагностика
Д-р Попова: Желателно е гражданите да носят предходна медицинска документация и образни изследвания

МБАЛ „Сърце и Мозък“ обявява февруари за месец на образната диагностика. Компютър-томографско (КТ) сканиране е неинвазивно изследване, осигуряващо на специалиста поглед към органи и структури, които не могат да се визуализират чрез традиционните рентгенови методи.

„Възможностите на компютър томографа (скенера), с който разполагаме в МБАЛ „Сърце и Мозък“ - 64 slice GE Lightspeed, осигуряват качествена диагностика на всички органи и системи“, казва д-р Ралица Попова - специалист Образна диагностика в здравното заведение. „Благодарение на използването на иновативните ASiR итеративни реконструкции ние получаваме КТ изображения с висока разделителна способност и ниски нива на лъчево натоварване за пациентите“, допълва тя. 

Отделението предоставя съвременни възможности за качествено и навременно диагностициране на заболявания на главния мозък, прешлените, белия дроб, коремните органи и крайниците. „Специализираният софтуер позволява прецизна визуализация при всички съдови изследвания, например аортография, ангиография на съдовете на бял дроб и коремни органи, както и на мозъчните съдове и  периферните артерии“, допълва д-р Попова.

Единствено в МБАЛ „Сърце и Мозък“ е възможна КТ ангиография (скенер) на сърцето и коронарните артерии. Висококачествените реконструкции и детайлната оценка на образите от нашите лекари по образна диагностика улесняват планирането на подходящо лечение и проследяването на терапевтичния ефект.

Важно за пациента:   

КТ (скенер) изследванията са свързани с използване на йонизираща радиация. По тази причина пациентите трябва да бъдат насочени от лекар със зелен талон.

Някои КТ изследвания налагат венозно приложение на контрастна материя. За тях всички пациенти над 60-годишна възраст и при тези под 60 години, но с придружаващи заболявания като диабет, хипертония или бъбречни заболявания, трябва да предоставят актуални лабораторни изследвания на серумни креатинин и урея (с давност до един месец).

Предоставянето на предходна медицинска документация и предходни образни изследвания улеснява диагностиката и подобрява оценката на заболяването.

За записване и повече информация - на телефон 056 703003.