Лихварят  Донков за постоянно зад решетkите
Лихварят Донков за постоянно зад решетkите / netinfo

 

Медицинската експертиза не помогна на задържания крупен бургаски лихвар Иван Донков –Бухала да бъде освободен от ареста и да остане в домашни условия до началото на процеса срещу него. 

Днес БАС потвърди мярката за неотклонение задържане под стража взета от БОС на 2 декември и потвърдена на втора инстанция на 10 декември 2009 година. Мярката не подлежи на обжалване.

В съда бяха представени медицинските заключения на вещото лице д-р Николай Недев. Той потвърди наличието на двете хронични заболяване –дископатия и хипертония. Високите стойности на кръвното са рискови, но при лечение с медикаменти Недев заяви, че не очаква необратим процес, а  по-скоро болки и страдания.

Според прокурора Любомир Петров обаче, тя не е основание за промяна на мярката, защото Донков има тези заболявания от 28 години и досега се е поддържал медикаментозно. Подобни медицински грижи на задържания са осигурени в  Бургаския затвор, където е в момента. Става дума за тежко умишлено престъпление за което по закон са предвидени ефективна присъда от 5 до 15 години, глоба от 5 до 10 хиляди лева и конфискация на имущество. Деянието е  с много висока степен на обществена опасност, както и има тежки социални последици за пострадалите .

Има достатъчно доказателства за да се направи обосновано предположение, че Донков е автор на деянието, съществува реална опасност да се укрие и да извърши и друго престъпление. Прокуратурата разполага със свидетелски показания, че заплахите към  „жертвите” са продължавали и след образуването на делото.

Адвокатът на Донков, Стефан Константинов, нарече оставането в ареста „инквизиция” и отново повтори, че от самото начало по този случай има обществен натиск. Според него продължаващото задържане, предвид здравословното състояние на клиента му, не обслужва целите на превенцията. Самият Донков поиска по-лека мярка и обясни пред съда, че изпитва непрекъсната болка.

48-годишният Иван Донков е привлечен е като обвиняем  за извършване на лихварска дейност и финансови сделки без разрешително по чл.252 ал 2 от НК във връзка с  алинея 1. чл.26.  от НК.  Вследствие на тази си дейности той  е причинил значителни вреди и е  получил значителни неправомерни доходи .

По данни на полицията Донков  е собственик на над 40 имота по морето, с които се е сдобил в продължение на 12 години, като  клиентите му  ги предоставяли като обезпечение за дадени от него парични заеми. Освен 10% месечна лихва, Донков начислявал и наказателна от 1% при просрочване.

Над 50 са разпитаните свидетели и потърпевши по случая.