Лидерът на БСП Бургас Евгений Мосинов: В Бургас няма местно самоуправление, а управление на кмета
Лидерът на БСП Бургас Евгений Мосинов: В Бургас няма местно самоуправление, а управление на кмета / netinfo

Малко след Международния ден на труда потърсхиме за коментар лидера на БСП Бургас Евгений Мосинов, за да чуем неговия коментар относно пазара на труда и нивата на инвеститорския интерес към града и общината?


На 1 май вие споменахте един особен факт...Бургас заема 8 място в страната в класацията за средна работна заплата...ще ми е интересно да чуя личното ви тълкувание за това. Какво доказва тази позиция?


Заетостта и доходите ни са сериозни неща, защото това са условията ни на живот и средствата, с които живее всеки бургазлия, са важна тема. Мисля ,че отдавна Бургас не може да претендира, че е икономически фактор в страната. В миналото сме говорили, че сме втори или трети по брутен вътрешен продукт район и град в страната. Сега за съжаление показателите сочат една негативна тенденция. Ние бургазлии обичаме града си, обичаме и да се хвалим с него, но имаме сякаш един комплекс да се сравняваме по външните показатели. Подземна улица в Бургас? Защо? Защото във Варна има подземна улица. Спортна зала в Бургас? Защо? Защото в Пловдив строят спортна зала. Това звучи малко комплексарски. Би трябвало да се сравняваме по един основен показател. Този показател трябва да бъде равнището на живот на гражданите ,на тези, които живеят тук.

Ще цитирам кмета на София г-жа Фандъкова. Тя много ясно каза, получавайки наградата за „Най-добър град за живеене", че в София хората отиват, остават, работят и получават своята реализация. За съжаление в Бургас не е така. От няколко години тук няма механичен прираст на населението. Ние стоим години на едно общо взето ниво като население. Градът преживя няколко вълни на преселение на хора заради търсене на работа, но това е отминал период. За съжаление Бургас премина през две деиндустриализации. Ако ви питам „Спомняте ли си за завод „Камбана", вече много млади бургазлии ще ви отвърнат „Какво беше това „Камбана", старият завод, в Северната промишлена зона. Ако ви питам къде беше пивоварната ,много хора няма да се сетят. Сега там има мол. При първата деиндустриализация през 90-те години се оказа ,че земята под бившите заводи струва повече, отколкото те самите като индустриален актив.

За съжаление Бургас през 2009 -2012 год. преживя втора деиндустриализация. Колко фирми фалираха, колко цехове и фирми за алуминиева дограма бяха закрити. Много са. Вижте в търговете на частни съдебни изпълнители.
В момента в Бургас има много тясна като профил икономика. Стоителство, туризъм, търговия и услуги. Дотук. Основно сезонна заетост. Онзи ден с радост прочетох ,че един мебелен производител се завръща в града. Това е новина. Всъщност Бургас индустриалните предприятия се броят на пръсти. „Победа", „Кроношпан" и ...трудно ще продължим.


Значи двете вълни на деиндустриализация са нещо като пускане на кръв, но явно количеството кръв е било повече и така Бургас е развил икономическа анемия...така ли да ви разбирам?


Бургас чисто исторически е млад град, който събира население по различни икономически и исторически фактори. След Балканската война, след започване на строителството на бившия НХК, имаше една вълна на млади хора след появата на БСУ, който в добрите си дни имаше 8-10000 студенти и в едни момент последната такава вълна беше появата на хора от Южното Черноморие, които продаваха земи и идваха тук, за да търсят в големия град реализация. Сега обаче бургазлии търсят работа в Слънчев бряг и в Созопол. Всеки втори търговец от града се готви за сезона на юг или на север от Бургас.


Защо големите инвеститори все още заобикалят Бургас според вас...въпреки стратегическото му разположение?


Това не е достатъчно. Индустриалната зона, която е проект на държавата и на общината, на практика досега не успя да привлече нито един чуждестранен инвеститор. Дори от най-ниско ниво. Сега на последната сесия в докладната записка на директора на зоната г-н Каравидов беше записано, че ще се разкрият 7-8 работни места. Това не повод за гордост. Това не е значителна инвестиция. Уважавам усилията на всеки, който е решил да строи логистична база или обект в зоната ,но там са преди всичко бургаски или български предприятия, които местят представителствата от южната зона или които се опитват да изградят обект в Бургас. Много сериозни разговори трябва да има по темата „Защо Бургас не привлича сериозни инвеститори".

Аз мисля, че в Бургас започва да се наблюдава „гръцки ефект", т.е много евросредства ,които се наливат в инфраструктура, но не създават работни места и не привличат инвеститори. На практика евросредствата се усвояват от външни фирми, които нмат седалище в Бургас и не работят в Бургас. Разходете се из града и ще видите, че един от най-предпочитаните изпълнители е „Щрабаг". Не искам да кажа нищо лошо. Това е компания със сериозен авторитет, но възниква въпрос къде са бургаските изпълнители.

Ето сега завърши поръчката за асфалтиране на осемте зони в града за един сериозен период. Вижте справката. Там са основно компании извън Бургас. Малко протекционизъм за бургаските предприемачи от страна на кметството не е излишен. Кметството направи огромна грешка през този мандат. Би могло законово да се разсъждава. Ако има местен патриотизъм, то това е. Да подкрепим местните индустриалци.
В момента един търговец в централната част на Бургас, за да ползва синята зона пред офиса си, заплаща 200 лв месечно. Според вас това изгодна сума ли е. Ще кажете, че офисите не е заължително да са в центъра на града. Ами извън центъра почти няма офисни площи. Това също е повод за размисъл.

Спомняте си за прословутия ремонт на ул. „Александровска" между първия и втория мандат на сегашния кмет. Тогава улицата се опразни от търговци. Никой не предупреди хората, че предстои сериозен ремонт, които затвори улицата за няколко месеца. Тези хора фалираха. Нещо подобно се получи и с площад „Тройката". На практика една част от магазините бяха блокирани по време на ремонта, а сега нямат достъп колите за зареждане. Площадът заличи една стара улица около книжарницата и други обекти. Сега за тях зареждането е много трудно. Трябва да работим с повече мисъл, не просто да усвоим едни средства. Трябва да се задава въпрос за смисъла, за целесъобразността. Градът ни има проблеми.


Няколко внушителни проекти бяха започнати в града, но не се случиха...това малшанс ли е или по-скоро инвеститорите са с леко спорни възможности?


Лековерност от страна на кметството. Наивност дори, бих казал. Прословутият „Океанариум". Това е една много добра идея сама по себе си, но чисто икономически окенариумът няма бъдеще в Бургас като инвестиция. Изключително много средства като вложение, ако бъде построен, но некато хотел с аквапарк, както се говори в последно време, защото бургазлии ще се окажат излъгани. Това е подмяна, залъгване на града. Окенариум, това предполагаше много мащабна инвестиция, но на нас ни беше предложен инвеститор, който няма опит в експлотацията на подобно съоръжение. Това, че е строил в Далечния изток или обекти за олимпиадата в Сочи е различно. Принципите на финансирането в руската икономика са доста по-различни. Проектът „Океанариум" беше като идея замислен да се вземе концесията и след това да бъде продаден на някого ,но няма купувач. Излиза, че няма възвращаемост на инвестицията. Колко хора ще могат да платят по минимум 50 лв. в този град. По един път в годината.
Подобен е проблемът с „Подземния град". Една идея, която тръгна с голям ентусиазъм...


...вие сте противник на този проект от първия му ден...


...против съм начина на направата му, срещу финансирането му. Бургас е скучен град, в него няма достатъчно забавления. Имаме само едно кино. Къде да отидат младите хора? Аз преподавам и моите студенти ми казват, че няма къде да отидат освен в няколко клубове и дискотеки. Така че всеки, който ще инвестира в индустрията на развлеченията, е добре дошъл, но всеки инвеститор се пита за възвращаемостта на вложените пари и кметството тук греши. То се хвърля в едни мега проекти и се оказва ,че сме излъгани. Ето, например с новата дупка в к.с „Славейков". Предоставихме доста наивно терена на федерацията по борба без търг, без конкурс и те изкопаха дупка, срутиха старите сгради и сега пак се питаме какво да правим.

Кметът се опитва да излезе от сиуацията като предлага да изградим футболен терен за предоставяне на възкръсналия отбор на „Нефтохимик". Добре, но този футболен клуб ще получи един маломерен терен, който не става за професионален футбол.
Аз ще предложа друга идея. Защо кметът ще решава какво ще се строи там. Защо една партия ще решава? Хайде да го предложим на обществена дискусия на един референдум. Нека бургазлии да кажат какво да се прави на този терен, който се намира на едно централно място, достъпно и за хората преминаващи през града, какво да се случи там. Не е ли време да питаме бургазлии по-често? Да ги питаме. Сега обсъждат външния вид и изпъленнието на площад „Тройката" Някои хора наричат осветителите тела „бесилки". Други критикуват подземната улица. Трябваше да се питат предварително хората. Има символни места в Бургас, за които ...уважавам желанието на кметството да ги обнови и това да бъде визитна картичка на града, но градът не е на кмета или на една партия, а е на бургазлии. Те трябва да бъдат питани, да бъдат уважавани и да си казват мнението. Предлагам едно обществено допитване и хората ,най-вече в к-с „Славейков" да кажат какво искат да има в този парк.

Може ли това допитване да стане едновременно с местните избори?

Може, може да има някаква форма на допитване ,но не това, което прави общината в 9 часа сутринта с пет човека, които са хванати случайно от улицата и са се качили в общината. Трябва да ги попитаме сериозно и отговорно. Ето пример за един голям проект, който се подмени тихомълком. Предвиждаше се на входа на Бургас, на мястото на казармите в к-с „Изгрев" да има голям административен център, където да съберем кметствата на „Изгрев" и „Славейков"...


...тази идея си остава. Ще има освен спортна зала и административен център...


...трябваше да питаме бургазлии. Аз съм за нова спротна зала ,но не в този мащаб и с този капацитет. Ние не можем да напълним и поддържаме сегашната зала „Младост" . Тя тече, тя няма вентилация и климатизация, а се хвърляме в следващия мегапроект.


Но нали идеята на общината е новата зала да бъде пълна целогодишно със семинари, конгреси, спортни събития, концерти...


...учудвам се, че кметът Димитър Николов е човек с опит в мениджмънта , а на моменти губи логиката на управление от гледна точка на ефективност и на разходите. Публичните средства трябва да се управляват като собствени финанси. Оставявм темата с 24-те милиона лева в КТБ. Добре, възстановиха ги, но чия беше глупостта те да бъдат изпратени в КТБ. Отговор няма.


Какво трябва да предложи Бургас и общинската администрация през следващите четири години, за да се появят тук не рискови, а стратегически инвеститори, които да разкрият повече работни места?


Безспорно трябва да продължи работата по европроекти, но да се търси една друга насоченост, която да е свързана със социалната инфраструктура. В нея са работните места. Не може да го измисли един човек, това е въпрос на широка обществена дискусия. Ние трябва да погледнем към градовете около нас, които също привличат инвеститори. Има работещи индустриални зони. Тази край Пловдив, например. Има градове с темпове на развитие и прираст на населението като Стара Загора. Това, че ще обновим центъра или ще реновираме част от центъра, не е достатъчно. Би трябвало да търсим голямо обществено обсъждане на всеки проект, да питаме по-често бургаския бизнес, да се интересуваме от неговот мнение и едва тогава да предприемаме крачка напред.

Това ли е стратегията на БСП Бургас за местните избори? Да се допитвате по-често и да дадете повече права на гражданите на общината?

Да. Затова се казва местно самоуправление. В крайна сметка управлва не един човек или 28 души от групата на ГЕРБ. Градът и общината се управляват от общинския съвет. Аз искам да се върне тежестта на управлението на общинския съвет. Не да е формално. След два часа караници в стил „Дражев" да се гласуват наведнъж трийсет точки. Подробният устройствен план на к-с „Изгрев" беше приет за 5 минути. Знаят ли хората от този голям комплекс на Бургас дали знаят, че имат подробен устройствен план и дали знаят, че паркингът пред „Пикадили" ще се застроява, хората ще кажат „Не, откъде да знаем".

Затова имам една идея да предложим промяна в начина на обществените обсъждания в града. Не сутрин в 9 часа представители на общинска администрация и един случайно попаднал гражданин. Градът има самочувствие. Бургазлии станаха взискателни към околните, към общинската администрация. В Бургас общо взето шофьорите спират на пешеходни пътеки, тук има сериозна кампания портив паркирането върху тротоарите. Бургазлии са взискателни към уравлението и можем да им дадем шанс да участват м местното самоуправление. В момента няма местно самоуправление. Има управление на кмета и на кметството.

С това ли в БСП бихте искали да привлечете повече одобрение и подкрепа на местните избори, с това че има делегирате повече права?

Да, ще ви кажа с какво. Да върнем града на бургазлии. Не на родените тук, а на бургазлиите по дух

Това ли ще е вашата стратегия? Ще предложите ли тази възможност на хората като кандидат за кмет на община Бургас?

Това е често задаван въпрос. Лично моето мнение е, че кметът, който ще бъде опонент и вероятно ще замени кмета Николов, трябва да бъде предложение не само на една партия. Трябва да бъде надпартийна фигура. Много ще ми бъде болно, ако Бургас не може да излъчи един опонент на Димитър Николов и то бургазлия с авторитет. Аз разговарям с много успели хора в професиите си и те казват „Не ми се занимава с проблемите на общината" Общината има проблеми и някой трябва да ги разреши.

Колкото до мен. Аз имам самочувствието, че разбирам от местно самуправление. Първи мандат съм в общинския съвет и смея да твърдя, че както групата на БСП стана фактор и гласът и се чува ,така ние и лично аз вкарахме теми, които са важни за живота на бургазлии. Аз бях първият, който критикуваше синята зона. Казвах „Необходима е, но не такава". Сега вече критици с преложения за реформи на зоната има много. Моя лична победа беше да намалим такса битови отпадъци за нежилищни имоти.

Извинявайте, ама в Бургас един гараж плаща в централна градска част 210 лв. Когато блъскаве 11 промила такса битови отпадъци за магазин, кой ще дойде да инвестира в този град, в центъра? Никой. Един офис от 100 кв. м. в центъра плаща 1200 лв такса битови отпадъци. Търпяхме много време. Със скърцане на зъби кметството го нали на 7.8 промила. А ние между другото имаме и данък върху недвижимите имоти, който за изненада на бургазлии и по-висок от този във Варна. Там обаче имат по-виско стандарт и по-ниски данъци от нас. За бургазлии е по-изгодно да регистрират МПС в Ямбол, отколкото в Бургас. Тук данъкът е най-голям. Как ще привличаме инвеститори? Това са дребни неща ,но те отказват много хора.


Значи ще търсите обединителна фигура, която да излезе срещу Димитър Николов, но тази фигура може да не сте вие?


Егоизмът е нещо много лошо в политиката. Аз се стремя да не бъда егоист.