/ Снимка: УМБАЛ-Бургас
Медици от трите отделения в УМБАЛ Бургас доведоха до успешен край рискова операция
Лекари от УМБАЛ-Бургас дадоха шанс за живот на 22-годишно момиче с бъбречна недостатъчност, като се съгласиха да я оперират - нещо, което други болници отказват да направят, макар че интервенцията е повече от наложителна.

Нови родилни легла в Окръжна (СНИМКИ)

Причината е, че момичето е с множество заболявания и се изисква кураж, професионализъм и синхрон на различни специалности, за да бъде доведен случаят до успешен край. „Благодарна съм на лекарите от УМБАЛ-Бургас, че подариха шанс за живот на дъщеря ми. Самият факт, че се съгласиха да я оперират, е чудо за нашето семейство“, обясни майката - Зоя Рашева.

Дъщеря й Чанита Рашева от бебе е с бъбречна недостатъчност, а в последните години е на хемодиализа няколко пъти в седмицата. Чанита има и редица други заболявания и силно увредено здраве.

УМБАЛ-Бургас получи важно дарение - линейка и 80 болнични легла

Претърпяла е сърдечни операции - сменени са двете клапи на сърцето, два пъти е изпадала в клинична смърт. Операцията се е налага заради голямо образувание на меките тъкани около тазобедрената става. Момичето го усеща като растяща и болезнена бучка на дясното бедро, която й пречи да ходи.

В последните месеци тя не може да направи и няколко крачки. Консултацията с ортопедите д-р Иван Зайков и д-р Стоян Христов показва, че образуванието трябва да се махне, за да се възстановят движенията.

В УМБАЛ-Бургас помагат на хора с ампутирани крайници

Рискът е огромен. Единият фактор е оперираното сърце, което налага антикоагулантна терапия. Тази терапия възпрепятства съсирването на кръвта, а при операцията е нужно точно обратното – да се спомогне съсирването, за да се намали кръвозагубата.

На пръв поглед двете дейности изглеждат несъвместими. Третият фактор е хемодиализата – преливането на течности, което способства възстановяването, в нейния случай е противопоказано, обясни началникът на Отделението по реанимация д-р Антон Григоров, който заедно със своя колега д-р Светлин Харалампиев приема предизвикателството.

Две жени са получили шанс за „нови“ бъбреци

Операцията е извършена от д-р Иван Зайков и д-р Стоян Христов от Отделението по ортопедия. „Отстранихме образувание с размери 23 на 10 см. Много искахме да помогнем на това момиче и се радвам, че успяхме“, коментира д-р Христов.  

Сега Чанита се възстановява, а майка й е благодарна за новия шанс за живот, който детето й получава. „За нея това е четвърти живот. Благодарна съм на всички лекари и искам това да се знае не заради мен и детето, а защото те го заслужават“, казва майката. Заслуга за добрия край имат лекарите в трите отделения - ортопедия, хемодиализа, реанимация, както и операционния блок.