/ Община Бургас
Красивият крайморски бургаски квартал „Сарафово“ става на 100 години, съобщиха от Община Бургас.

Община Бургас

Празненствата, посветени на юбилея, ще се проведат в края на тази седмица. Кметът Димитър Николов в аванс пожелава на жителите на квартала да бъдат здрави, да посрещнат и изпратят един успешен летен сезон, да са горди със своя град и квартал.

Община Бургас

През двайсетте години на миналия век на територията на днешно „Сарафово“ се установяват български бежанци от Одринска Тракия. Те са част от близо двеста хиляди наши сънародници, чиито родни места се оказват извън границите на страната.

Община Бургас

Това се случва в резултат на поредица от войни и договори между Великите сили и балканските народи. В началото бежанците, пристигнали тук, изграждат и живеят в сламени колиби и заслони.

С много усилия те успяват да получат официален статут и да регистрират свое селище - Папарос. Няколко години по-късно инж. Стоимен Сарафов изиграва решаваща роля в живота на тези близо сто семейства.

Община Бургас

Инж. Стоимен Сарафов е роден през 1865 г. в Кюстендил. Рано остава кръгъл сирак. Като ученик показва изключителни възможности по математика. Министерство на просвещението го изпраща в Белгия, за да изучава инженерни науки.

Завръща се в България и заема държавни постове в правителствата от 1897 до 1931 г. Той е приятел и технически съветник на царете Фердинанд и Борис III. Наричали са го „бащата на железниците“, „спасителят на бежанците“, душата на БИАД - Българско инженерно-архитектурно дружество.

Община Бургас

През 1926 г. инж. Стоимен Сарафов оглавява новосъздадената „Дирекция на бежанците“. Нейният предмет на дейност е оземляване на всяко бежанско семейство, доставяне на земеделски инвентар, семена и добитък, построяване на жилища, подобряване на пътища, водопроводи и други.

В селището Папарос инж. Сарафов влага средства, включително и лични, за изграждането на т. нар. „шаронски“ къщи, за водоснабдяването, за построяването на училище. Инж. Стоимен Сарафов умира след боледуване през 1931 г. във Виена.

Община Бургас

Към днешна дата, в памет на инж. Стоимен Сарафов потомците на заселниците на бургаския квартал ще открият паметна плоча върху фасадата на местното читалище. С това започват инициативите по повод 100-годишнината от основаването на „Сарафово“.

Цялата програма може да видите ТУК.