Кметът на Несебър и посланикът на САЩ
Кметът на Несебър и посланикът на САЩ / netinfo
 
Кметът на Несебър Николай Димитров и посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Ерик Рубин провериха на какъв етап са консервацията и реставрацията на емблематичния храм „Йоан Алитургетос“ в града на ЮНЕСКО.  Връщането към нов живот на средновековната църква от 14 век на живописния полуостров се осъществява със средства от американското посолство в размер на 700 000 долара. По време на посещението стана ясно, че се очаква до средата на май да приключат реставрационните дейности по църквата. 
Кметът Николай Димитров и посланикът на САЩ  Ерик Рубин обсъдиха възможността да бъде организирано официално откриване на консервирания и реставриран храм.  Това съвместно събитие бе част от разговора по време на среща в представителното старо кметство, на която присъстваха съпругата на посланика Никол Симонс,членове на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ и общински служители.
В началото на разговора кметът Николай Димитров подчерта, че Община Несебър полага неимоверни усилия и влага не малко средства за опазване на културно-историческото богатство на Стария град, който е на повече от 3200  години. „Ние имаме голяма отговорност - към България и към целия свят, защото Несебър от 34 г. е в престижния списък на ЮНЕСКО.“, подчерта градоначалникът. Той сподели с гостите си, че през последните години на полуострова са отворени за посетители общо 6 църкви, благодарение на дарителството на Фондация „Левентис“ и чрез европейски средства. Кметът благодари от името на Община Несебър и нейните жители за жеста, който американското посолство е направил за Несебър, отпускайки средства за реставрация и консервация на храм, показващ върховия етап в строителството на култови сгради през Средновековието. „За нас е много важно да отворим за посещение тази емблематична за полуострова църква, защото през летния сезон Стария Несебър се посещава между 30-40 хил. туристи не само от нашия регион, но и от цялото Черноморие.“, изтъкна домакинът.
Посланик Рубин сподели, че е щастлив да видя напредъка в Несебър и няма търпение да дойде за официалното откриване на църквата. Малко по-късно той заедно със съпругата си и с членовете на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ разгледа някои забележителности на старинния град и остана изключително впечатлен от видяното.
Консервацията и реставрацията  на храма от 14 век се подкрепя от правителството на САЩ като част от Посланическия фонд за опазване на културното наследство (ПФОКН).