/ netinfo
2 процента пряк данък за местните жители, преференции при закупуването на земя и зониране на страната на икономически принцип, иска вицепремиерът
По-лесно е да се избръснеш с топла вода...
98882
По-лесно е да се избръснеш с топла вода...
  • По-лесно е да се избръснеш с топла вода...
По-ниски данъци за жителите на Малко Търново и икономически преференции при закупуването на държавна и общинска земя в района, при задължителни гаранции за откриване на нови работни места. Тази идея представи вицепремиерът Красимир Каракачанов при посещението си в Малко Търново. Той предлага парламентът да зонира и регионите в страната, като определи зони, в които данъчното облагане да не е десет процента, а до 3 на сто.

„Няма да открием топлата вода. Нито пък да установим, че е по-добре да се избръснеш с топла вода и самобръсначка, отколкото на сухо...“, посочи той и даде за пример с южната ни съседка Турция, където държавата е приложила същия механизъм, за да реши проблемите в слабо развитите икономически и обезлюдяващи се региони.
 
Военният министър: Между институциите трябва да има разбирателство (СНИМКИ)

Там това са го направили преди 15 години: Разделиха държавата на три зони- първа - Истанбул, Анкара и развитите градове-данъчно облагане на общо основание. На 60 километра навътре в държавата- данъчното облагане е наполовина. В по-изостанали, неразвити икономически райони - 3 или 5 години без данъчно облагане. Общинска държавна земя, искаш да правиш предприятие, получаваш десет години без данъчно облагане, след това ти дават възможност да изкупиш земята на преференциални цени... Тук това може да се приложи по същия начин:намалени данъции, общинска или държавна земя да се предоставя след желание за изкупуване, но след като се създадат задължителен определен брой работни места, директно насочване на инвестиции и специално административно обслужване“, обобщи Каракачанов.
 
 „В цяла Малкотърновска община в момента живеят 1 400-1 500 човека. Цялата икономика тук рухна. В миналото, в поделението имаше 600 офицери и сержанти. Това са 600 семейства, с по две деца. Покрай казармите имаше и обслужващ персонал, мраморна кариера, други предприятия... Сега има дърводобив и хората изчезват...“, допълни вицепремиерът.

Той очерта и друг, сериозен въпрос: „Сега, като стане време за първи клас, родителите бягат с децата от Малко Търново в Бургас. Защото, като отидат на училище 10 българчета с 20 циганчета, става проблем. Тази година в първи клас няма ни едно. Идват от Сливенско, уж да секат гората, настаняват се  изоставените казарми, нямат постоянен адрес, печелят пари а не плащат данъци и другите хора от района бягат“, заяви вицепремиерът.

Красимир Каракачанов постави акцент и върху проблема с инфраструктурата. „От 10 години се говори за този път, който свързва Малко Търново с Приморско и Царево. Да съчетаеш пътя, да го вържеш- 30 км до Царево, да го оправиш, ще е много по-удобно - така ще се развие и туризма в този регион“, подчерта Красимир Каракачанов.