Избухна литературна война
Избухна литературна война / netinfo

Бургаският литератор Иван Сухиванов обвини в некомпетентност и нелигитимност избраното жури на конкурса „Христо Фотев”. В разпространена до медиите декларация, той твърди, че организационният комитет е подменен, като нарича новата формация „самозвана тумба от председатели на дружества”. Сухиванов визира поета Ваньо Вълчев, журналиста Георги Ингилизов и писателите Иван Бубалов и Стоян Георгиев, като последният е наречен „аятолах на графомани”. Литераторът приканва местните членове на новото жури на националния поетичен конкурс да подадат оставка.

В своето изявление, Сухиванов твърди: „На полулегално събрание новоизлюпения  комитет сформира ново жури.  И тези, същите,  се самоизбират  и в журито! Тоест хем са организационен комитет, хем жури! Такова чудо никъде няма, но в Бургас вече стана факт!  Освен компетентността, на журито му липса и някое национално име, като Светлозар Игов например, най-вещият познавач на Фотев.  Предполагам, че кметът Николов няма да бъде никак очарован, да връчи на 25март Голямата награда присъдена от жури, излъчено при съмнителни обстоятелства.”

От организаторите от Общинска администрация отказаха какъвто и да било коментар, "за да бъде предотвратена всякаква излишна полемика по въпроса."

Прилагаме пълния текст на декларацията, авторовият правопис е непокътнат:

 

ЖУРИТО НА КОНКУРСА “Хр.ФОТЕВ” Е НЕЛЕГИТМНО!

              Преди две години общината  учреди конкурс на името на Фотев. На общо събрание на. “писателската общност”, в присъствието на  общински представители, бе избран организационен комитет. /Ето част от имената на легитимно избраните с явно гласуване, които  го потвърждават: Венда Райкова, поетеса, Росен Друмев, редактор в сп.Море, издателя Денчо Михов, д-р Елица Дубарова, и др./ Този комитет, а не самозваната тумба от председатели на дружества,  трябваше да излъчва  жури, в състав - представителите на Сдружението на БП, СБП и Министерство на културата, плюс двама местни поета. След, което общинската служителка /Уляна Фотева./ почина,  Елка В. пое ресора да се изказва от името на общината.   И случва се така, че протоколирания списък с истински комитет  се “загуби”. Съответно старият инициативен комитет бива подменен с други лица, неслучайни, а именно –  с председателите на писателските дружества: / Ваньо Вълчев, Г. Ингилизов, Ив Бубалов и Стоян Георгиев, аятолах на графомани/. Тези същите / традиционно/ се  самопредлагат като “председатели на дружества”, без да бъдат оторизирани от общи събрания и протоколи и с тази “аргументация”   “по право” /изразът е техен!/  влизат  във въпросният /вече новоизфабрикуван/  организационен комитет.

          На  полулегално събрание новоизлюпения  комитет сформира ново жури.  И тези, същите,  се самоизбират  и в журито! Тоест хем са организационен комитет, хем жури! Такова чудо никъде няма, но в Бургас вече стана факт!  Освен компетентността, на журито му липса и някое национално име, като Светлозар Игов например, най-вещият познавач на Фотев.

 Конкурсът е опорочен.   Какво може да се направи своевременно: ами  журито трябва да се ремонтира.  Но не от тази сговорна дружина! По този начин спасяваме репутацията на бургаския национален конкурс.   Не трябва вероятно да не бъдат оспорвани членовете предложени от централните писателски съюзи / трима на брой/, понеже те са делегирани. Но местните, “избрани” по  недостоен начин – трябва да бъдат помолени до  си дадат отвод. Разбира се, може да им се поднесат извинения. Нищо не  пречи да кандидатстват отново, наравно с останалите писатели, но вече при честен и нормален организационен комитет.  Предполагам, че кметът Николов няма да бъде никак очарован, да връчи на 25март Голямата награда присъдена от жури, излъчено при съмнителни обстоятелства.

 Иван Сухиванов