Днес почистват плажа на Иракли
Днес почистват плажа на Иракли / Дарик Нюз - архив

Кметство Обзор се включва с техника в почистването на плажа в Иракли, което стартира на днес с начален час 10.30. Камиони за превозване на събраните отпадъци и допълнителни чували за смет ще бъдат на разположение на решилите да участват в инициативата на неправителствената организация Surfrider Foundation Sofia. Инициативата по почистване на Иракли е част от кампанията Ocean Initiatives 2012 на международната еко-организация Surfrider Foundation, чието българско подразделение иска чрез конкретни действия да обърне внимание върху състоянието и опазването на един от най-популярните български плажове.

Плажната ивица на Иракли е дълга над 3 км и попада в непосредствена близост до едноименната защитена територия. Контролира се от Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Бургас и е обявена за защитена местност от правителството от 06 май 1994 година.

Години наред се водиха съдебни битки за запазване статута на Иракли и спиране инвестиционните намерения на офшорката Swiss Properties, регистрирана в кантона Цуг, която искаше да построи ваканционен комплекс в защитената мрежа "Емине-Иракли." Заплахата за уникалната природа на един от последните девствени български плажове, защитен от Закона за биологичното разнообразие, бе неутрализирана на първа инстанция. Решението на Бургаския административен съд от 8 септември 2011г. бе в полза на природозащитниците от WWF Дунавско-Карпатска програма и Сдружение за дива природа "Балкани", които заведоха делото.