Днес е Неделя месопустна
Днес е Неделя месопустна / natrapezata.com

Днешният ден е Месни Заговезни (Неделя месопустна), според църковния християнски календар. Това е последният ден, в който се яде месо преди великденските пости. Датата е плаваща, но винаги е в неделя, осем седмици преди Великден - първият църковен празник, свързан с настъпващата пролет.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, се яде много сирене и всякакви млечни продукти, както и яйца. Това е последната седмица, в която младите могат да се събират, да пеят и играят. До Пасха следват хранителни и духовни пости.

По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта. На празника цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза.

Традиционни гозби за този ден са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.