Българската душа в музиката озвучава Созопол
Българската душа в музиката озвучава Созопол / netinfo

Празниците на изкуствата Аполония започват с концерт със заглавие Българската душа в музиката. Музикалното събитие ще събере на една сцена Камерен Ансамбъл Софийски солисти и Хор Космически гласове, под диригенството на Пламен Джуров и Ваня Монева.
Солисти са имена със световна известност - Минчо Минчев, Теодосий Спасов, Ирена Петкова и Николай Минчев.
Младият композитор Георги Андреев написа нови аранжименти на някои народни песни. Уникалността на концерта идва от това, че в програмата са включени върхови произведения на някои от най-добрите български композитори, коментират организаторите.
Почитателите на виртуоза Минчо Минчев ще се насладят на таланта му и по време на камерен концерт на 31 август в Клуб Аполония. Маестрото ще свири заедно с друг голям български талант, пианиста Евгени Божанов.
На сцената на Клуб Аполония класическата музика ще звучи още две вечери - на 2 септември Веско Ешкенази и Людмил Ангелов ще изпълнят сонати от Бетовен, Дебюси и Франк, а на 5 септември ще има рецитал на Людмил Ангелов.
Още много класическа музика ще звучи в Археологическия музей, където концерти ще имат пианистът Виктор Чучков, младият виолончелист Стефан Хаджиев, концертното дуо Страшо Темков - флейта и Мария Вршкова - пиано от Македония и още една талантлива виолончелистка Диляна Момчилова. По повод сто години от рождението на Борис Христов ще пее лауреатът на едноименния конкурс, басът Кирил Манолов.