Бургаски математик в борба с 1200 световни гении в Колумбия
Бургаски математик в борба с 1200 световни гении в Колумбия / netinfo

Бургаски ученик ще представя страната ни на международна олимпиада в Колумбия. Това е Тодор Марков. Той е възпитаник на ПМГ „Акад. Никола Обрешков". Марков ще участва в международната олимпиада олимпиада IMO 2013 г. в Колумбия. На IMO 2012 в Аржентина той извоюва сребърен медал и така се нареди сред най-добрите математици в света.

Зад гърба си има безброй участия в национални и международни състезания, а само преди седмица донесе и поредното отличие. Сред сериозна конкуренция в най-тежката възрастова група - 12 клас, Тодор спечели първо място и златен медал на VI-я национален Есенен математически турнир в София.

На Есенния математически турнир ПМГ „Акад. Никола Обрешков" участва с отбори във всички възрастови групи от 8 до 12 клас. Под ръководството на преподавателите Йовка Николова, Ганка Вътева, Динко Радев, Петя Димова, Тонка Михова и Георги Стойчев младите бургаски таланти завоюваха редица индивидуални и отборни награди. Бронзов медал взе десетокласникът Митко Стайков, а 4 място и грамота получи осмокласничката Мария Делякова. Още шестима бургаски състезатели успяха да се класират в първата десетка на индивидуалната класация. Третите места завоюваха отборите на 8-ми, 10-ти и 12-ти клас.

С високи отличия се завърнаха учениците и от националното есенно състезание по физика във Вършец. В отборното класиране седмокласниците се наредиха на второ място, а в индивидуалното са завоювани три трети места - Радостин Петров и Христо Добрев от 7 кл. и Христина Илиева от 10 клас.

Бургаски ученици ще бъдат включени и в българските отбори за всички международни математически състезания и олимпиади. А в началото на юли 2013 г. гимназията ще бъде домакин на Международното състезание по математика IMK, в което ще участват над 1200 математици от цял свят.