/ БГНЕС
Бургаската полиция с общ проект за миграцията в партньорство с турските служби.

На официална церемония в Бургас директорът на бургаската полиция ст. ком. Емил Павлов получи договора за стартирането на проекта „Повишаване на капацитета и подобряване на сътрудничеството на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели в областта на миграцията", който местната структура на силовото ведомство ще изпълнява в партньорство с турските служби в Одрин и Къркларели със средства по програмата за Трансгранично сътрудничество ИТЕРРЕГ България – Турция 2021-2027 година.

Служител на ИАРА за екшъна с мигранти край Бургас: Два пъти затънах, но се хванах за тръстиките и успях да изплувам

Папката бе предадена на партньорските организации от Милен Обретенов, ръководител на програмата в България. "Поставяме началото на най-големия проект по програмата на стойност над 1,7 млн. евро.

Той е голям не само заради стойността си, но и заради стратегическата си важност за България, Турция и целия Европейски съюз. В разгара на световна несигурност сред кризи, ние инвестираме в надграждане на съществуващата инфраструктура в двете страни.

Още при разработването на програмата сме избрали да финансираме най-ключовите и неотложни дейности. Подходили сме прецизно и ни прави впечатление фактът, че службите в България и Турция ще имат съвместни обучения, тоест европейската подкрепа ще се инвестира не само в оборудване, но и в съвместни дейности", каза заместник-министърът на регионалното развитие Ангелина Бонева.

Тя приветства гостите от Република Турция - заместник областните управители на споменатите турски области, служители на общинските администрации. На срещата присъства и Генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун.

Проектът, който ще се изпълнява от двете страни, предвижда закупуването на съвременно оборудване за структурните звена на службите, ангажирани в противодействието на нелегалната миграция, както и провеждането на съвместни обучения, демонстрационни дейности и работни посещения с цел обмяна на опит между вътрешните министерства на България и Турция.

"Давам си сметка, че предизвикателствата, пред които са изправени двете съседни страни, са сходни затова този проект е от съществено значение за поддържането на отлични партньорски взаимоотношения.

Пожелавам на двете полицейски структури много здраве и сила за поемане на предизвикателствата, както и професионални успехи в нелеката дейност по осигуряването на сигурността и спокойствието на двете страни.

След гонката в Бургас: Полиция с кучета издирва мигранти в тръстиките на езерото Вая (СНИМКИ)

Убеден съм, че служители са отлично подготвени и ще устоят пред проблемите, които нелегалната миграция ежедневно поставя", добави от своя страна заместник-министърът на МВР Кирил Ценкин.

"Когато говорим за борбата с нелегална миграция, ние трябва да имаме обучени полицейски служители. На второ място - трябва да имаме екипировка и оборудване, и на трето място- трябва да имаме много добра координация между всички региони и служители в борбата с нелегалната миграция.

Този проект ни дава точно това - обучение, екипировка и подобряване на възможностите за координация. Искам да благодаря на МРРБ за този проект като водещ орган", каза директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас ст. ком. Емил Павлов.
БГНЕС