/ Пресцентър Община Бургас
Остров Света Анастасия ще посреща гости с фолклорни ритуали за здраве и плодородие в първото издание на "Биле фест" - фестивал, посветен на билките. В него ще участват повече от 50 организации и частни лица.

Те ще покажат билки и здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми, като ще покажат и автентичните начини за приготвянето им. В допълнение посетителите ще се запознаят с народни ритуали и илачи.

Кримският чай, билка която расте на Света Анастасия, ще има своето запазено място в програмата. Козметика с билкови продукти и морски водорасли ще бъде представена на гостите лично от производителите.

Публиката на „Биле фест“ ще весели ансамбъл "Странджа". Замислено е и ревю на народни носии и традиционни български облекла от миналото. В островния музей ще бъде подредена изложба на странджански шевици.

Посетителите ще чуят и мелодии на флейта в изпълнение на възпитаници на НУМСИ "Панчо Владигеров". Най-малките гости на острова ще се забавляват в творчески работилници за сапуни и сувенири от ароматни билки.

На 15 и 16 юни корабът "Анастасия" ще пътува с часове на тръгване 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 и 17:00. Необходима е предварителна резервация на телефон 0882 004 124 или на reservations@gotoburgas.com.