Не е изключено преквалифициране на обвинението и привличане на обвиняемо лице, каза Йовита Григорова.
Не е изключено преквалифициране на обвинението и привличане на обвиняемо лице, каза Йовита Григорова. / Снимка: Лалка Димитрова
Служители от отдел  Киберсигурност към ГДБОП запечатаха днес телевизия Канал 0 в Бургас в акция за кабелно пиратство.  Операцията се извършва с логистичната подкрепа на на Европол, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията, обяви на извънреден брифинг току-що за-председателят на Апелативната прокуратура в Бургас Йовита Григорова. Разследването, уточниха от магистратурата е за престъпление срещу интелектуалната собственост, щетите са за няколко милиона лева.

В случая става въпрос за драстично нарушение на автгорските права при продължаваща престъпна дейност,  подчерта Григорова. Тя допълни, че днес службите са пристъпили към изземване на документи и компютри от централния офис и абонатна станция на телевизията.

Не е изключено преквалифициране на обвинението и привличане на обвиняемо лице, каза Григорова. И поясни: „През 2018 г. в Районната прокуратура са постъпили множество от физически лица и представители на търговски дружества, затова че през мобилно приложение на две дружества на кабелна телевизия са били излъчвани множество чужди обекти на авторски и сродни права, множество телевизионни програми, без необходимото по закон съгласие на правопритежателя на това право“.

Зам.-председателят на апелативната магистратура посочи, че сигналите за нарушенията са подадени от две национални телевизии, без обаче да конкретизира кои са те.

Оттам коментираха, че акцията идва след подаден сигнал. Подабна е имало и през миналата година, но нарушения не са били открити. Към момента не е ясно, дали ще се стигне до изземане на техника, което ще доведе до практическото спиране на телевизията.