Адвокатите в страната протестират срещу избора на Борислав Сарафов за главен прокурор. 

Протест се състоя пред съдебната палата в Бургас.

24 адвокатски съвета в страната, в т.ч. и адвокатски съвет Бургас излязоха със съвместно обръщение, в което изложиха подробно и аргументирано становището си против направената в последния възможен ден номинация, както и вижданията си защо настоящият Висш съдебен съвет, в който почти всички изборни членове са с изтекъл мандат от близо две години не следва да проведе тази процедура.

Адвокатите от страната искат да се прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Адвокатите, участващи в протеста в Бургас изразиха несъгласието си с продължаващата нелегитимна процедура по избор на главен прокурор, както и с продължаващата конституционна, политическа и институционална криза, която "руши устоите на демокрацията и правовата държава".

Адвокати се събраха и пред Съдебната палата в София. 

протест адвокати
Георги Димитров


„Призивът ни е към ВСС с изтекъл мандат да прекрати процедурата, както за избор на главен прокурор, така и за избор на председател на върховния съд. Правим призив и към Народното събрание, което две години не избира свои представители във ВСС и прави възможно висш съдебен съвет, който е компрометиран от обществено доверие, да функционира. Призивът ни е към общото събрание на съдиите да изберат свои представители, така че максимално бързо да имаме нов ВСС, който да направи една законосъобразна процедура, на която всички да имат доверие“, каза адвокат Стефан Марчев, председател на Софийската адвокатска колегия (САК).

протест адвокати
Георги Димитров


Процедурата за избор на главен прокурор да бъде прекратена призоваха юристи, които протестираха пред Съдебната палата в Пловдив в знак на несъгласие Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да провежда процедурата.

За нас една-единствена кандидатура за поста не е приемливо, защото лицето, което е определено за главен прокурор, не е достойно за поста и няма съответните морални качества, каза пред журналисти председателят на Адвокатската колегия в Пловдив Георги Баев. Той призова да има нормална процедура с много кандидати, измежду които да се проведе изборът.

адвокати протест Пловдив
БТА


Баев припомни, че вече започна процедура за избор на председател на Висшия административен съд, която по думите му изглежда по същия начин.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА/БГНЕС