120 души си намират работа по социален проект
120 души си намират работа по социален проект / netinfo

Министър-председателят Бойко Борисов връчи на кмета на Община Айтос Васил Едрев договор за финансиране на проект "Подкрепа за равноправен и независим живот" по схема за безвъзмездна финансова помощ "Помощ в дома" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът е на стойност 196 250 лв. и не изисква съфинансиране от Община Айтос.

Продължителността му е 16 месеца, а срокът на услугата, която ще се предоставя от Звено за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж - Айтос, е 12 месеца.

Звеното за услуги в домашна среда ще е доставчик на иновативни услуги, насочени към осигуряване на почасова помощ в ежедневието на възрастни хора и лица с увреждания. Основната цел е да се създаде устойчив модел за осигуряване на достоен живот и предоставяне на услуги в домашна среда за хора, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.

Проектът утвърждава децентрализиран модел зеа предоставяне на услуги в дома и тяхното разгръщаве на общинско ниво. В същото време цели създаването на работни места в сектора на социалната икономика и осигуряване на възможност за преодоляване на бедността за безработни лица.


По проекта ще бъде осигурена заетост за 31 безработни лица в трудоспособна възраст, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда". Персонарът ще бъде назначен на длъжностите личен асистент, социален асистент и домашни помощници. Индикативно 90 лица с трайни увреждания и възрастни хора с невъзможност да се обслужват ще получават социалната услуга в продължение на една година. Предварителният подбор на най-нуждаещите се хора в общината от помощ в дома ще бъде направен от Дирекция „Социално подпомагане".