Започва военно обучение в 9-ти и 10-ти клас
Започва военно обучение в 9-ти и 10-ти клас / netinfo

Военнослужещи влизат в класните стаи на учениците в 9-ти и 10-ти клас. Там от 1 декември започва обучение за военна подготовка, обяви министърът на отбраната Ангел Найденов. Обучението ще се провежда в часа на класа. Военните ще бъдат определени от министъра и ще преподават умения за реакции при криза или различни бедствия. Подобна военна подготовка ще има и за студентите, каза министър Найденов.

Условията за връщането на военно обучение вече бяха разписани в наредба, приета от Министерския съвет. Днес по време на гражданския съвет към военното министерство, министър Ангел Найденов обясни: "1 декември начална военна подготовка се въвежда за учениците в 9-ти и 10-ти клас. В рамките, вярно, само на пет часа, това е първата стъпка, която се прави в учебната програма. Това са теми, които са предмет на съгласуване между Министерството на отбраната и Министерството на образованието. Същевременно към висши учебни заведения е предвидено да се въведе 90 часа също начална военна подготовка или военно обучение, но това са въпроси и теми, които предстои да бъдат разработвани".

В 9-ти и 10-ти клас учениците ще беседват за гражданско-военните отношения, действия за оцеляване при терористични, екстремистки и престъпни групировки, откриване на невзривени бойни припаси, задълженията на гражданите на България по отбраната на страната, оказване на помощ, спасителни и евакуационни дейности, приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на България.